maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Byggfacket sågar regeringens bostadspolitik

Idag presenterades statsbudgeten för 2023. Bland annat väljer regeringen att avskaffa alla byggsubventioner. Något som Byggnads kritiserar.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Att avveckla alla bostadssubventioner riskerar leda till att färre bostäder byggs och att vanligt folk får allt svårare att ha råd med tak över huvudet. Vi byggnadsarbetare är stolta över våra jobb men det skaver när vi bara får bygga för dem med tjock plånbok. Vi vill att politiken tar kontroll över bostadspolitiken, inte lämnar walk over, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. Foto: Byggnads

– Regeringen väljer att ta sin hand från bostadspolitiken. Det är allvarligt. Vi krävde tidigare att investeringsstödet ska återinföras och utvecklas, nu gör man tvärtom. Regeringen upprepar gamla högerregeringars misstag och tror att marknaden ska lösa allt. Historien har visat att det inte fungerar. Det leder till bostadsbrist, skenande priser och långa kötider, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Det statliga investeringsstödet bidrog enligt Byggnads till att över 50 000 hyresrätter med rimlig hyra byggdes eller påbörjades under fyra år, fram till att det togs bort i budgeten 2021. Många kommuner, inte minst i expansiva regioner i norra Sverige, pekar på att investeringsstödet är en förutsättning för att man ska kunna hålla en tillräckligt hög byggtakt.

– Att avveckla alla bostadssubventioner riskerar leda till att färre bostäder byggs och att vanligt folk får allt svårare att ha råd med tak över huvudet. Vi byggnadsarbetare är stolta över våra jobb men det skaver när vi bara får bygga för dem med tjock plånbok. Vi vill att politiken tar kontroll över bostadspolitiken, inte lämnar walk over, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer