maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Cementabråk mellan MP och regeringen

Miljöpartiets riksdagsledamot Rasmus Ling KU-anmäler sin forna regeringskollega handelsminister Anna Halleberg för att hon tyckt till offentligt om Cementas avslag i Mark- och miljööverdomstolen.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Miljöpartiets Rasmus Ling KU-anmäler handlesminister Anna Hallberg för att hon uttryckt att ord står mot ord när det gäller om Cementas miljökonsekvensutredning var tillräckligt bra eller inte. Foto: Montage/ME (Grundbild: Kristian Pohl/Regeringsgkansliet)

Det var den 6 juli som Mark- och miljööverdomstolen avstod från att pröva Cementas tillstånd att bryta kalk då domstolen menade att: ”Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön."

För att det inte skulle bli akut brist på cement i landet arbetade därefter regeringen fram en tillfällig lag för att Cementa och cementberoende branscher inte skulle hamna i ett extremt svårt läge med risk för massuppsägningar och byggstopp.

Men den 29 juli kommenterade handelsminister Anna Hallberg situationen på en pressträff. Hon fick frågan om vems fel det är att situationen uppstått. Om det var regeringens, Cementas, eller någon annans ansvar. Hallberg menade då att "ord står mot ord", i frågan om underlagen som Cementa hade med i sin miljökonsekvensbeskrivning var kompletta eller inte. Detta har nu miljöpartiets Rasmus Ling anmält till Konstitutionsutskottet.

"Att ett statsråd påstår att ”ord står mot ord”, när en svensk domstol anför att en ansökan är behäftad med så stora brister att en prövning inte kan göras, är högst anmärkningsvärt", skriver han i sin anmälan. Han stödjer sitt argument på grundlagen (Regeringsformen) där han menar att det bland annat görs klart att varken myndighet eller riksdagen får lägga sig i hur en domstol dömer.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer