Branschpricken
”De bästa maskinförarna är nästan alltid de som också är anläggare”
Johan Eriksson, yrkeslärare ME-Skolan
Micael Appelgren
Publicerad: 2021-11-15
Lästid: 0 min
Publicerad: 2021-11-15
Lästid: 0 min
Kan man säga att alla maskinförare också borde vara utbildade anläggare?
– Man kan i varje fall säga att dom fungerar mycket bättre och är mer användbara på en arbetsplats. Det är klart att man kan klara sig länge om man mest sitter på en stor byggarbetsplats och öser blålera på dagarna, men jag menar att det är jätteviktigt att föraren förstår vad som händer utanför maskinen.
Är det högre status att vara maskinförare än anläggare i byggbranschen?
– Det vet jag inte egentligen, men under mina år ute på jobb innan jag blev lärare, så fanns det en del maskinförare som inte ville lämna hytten och att man inte såg det som sitt jobb att ta del av helheten. Men det fungerar dåligt. En maskinförare som vet hur det går till jobbar mycket smartare, gör klart och lyfter fram material dit det ska i tid och det gör att jobbet flyter på mycket bättre.
Är kunskapen om anläggning egentligen viktigare än skickligheten med maskinen?
– Kan vara så, jag vet i varje fall maskinförare som kan anläggning som sedan går ut och blir anläggare, men är guld värda för att de också kan hantera anläggningsmaskiner. Och när vi nu ser hur de moderna maskinerna blir mer automatiserade och enklare att hantera så blir just kunnandet om anläggning mer centralt och viktigt. På ME-skolan får eleverna därför lära sig både ock.
Text: Micael Appelgren
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.