maskinentreprenoren logo

Branschnytt

De kan få årets arbetsmiljöpris

Den 28 mars delas årets arbetsmiljöpris ut av Håll Nollan. Årets finalister är NCC:s berggrupp, Fredricelundsskolan i Karlstad, byggd av Skanska samt teamet bakom den mekaniska bultsättningen, Nya tunnelbanan i Stockholm.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Den mekaniserade bultsättningen i Nya tunnelbanan är en av tre finalister som kan få Håll Nollans arbetsmiljöpris den 28 mars. Foto: Region Stockholm, Nya tunnelbanan

Håll Nollans arbetsmiljöpris har delats ut årligen sedan 2019 och uppmärksammar team i branschen som gjort skillnad gällande de absolut viktigaste frågorna för bygg- och anläggningsbranschen – säkerhet och arbetsmiljö – att alla ska komma friska och oskadda efter en dag på jobbet. Förra året vann Boliden och Skanska för sitt gemensamma arbete under utrivningen av Långdalsgruvan invallningsdamm i Skellefteälven – ett högriskprojekt både miljö- och arbetsmiljömässigt - där man stundtals schaktade i kraftigt strömmande vatten med branta slänter med stränga krav på att inte grumla vattnet.

Årets tre finalister är nu utsedda. Skanskas projekt Fredricelundsskolan uppmärksammas för både god planering och nytänkande lösningar. Nyckelordet i projektet har varit planering. Att noga planera projektet i ett tidigt skede gav fördelar i produktionen som gjorde att arbetet flöt på utan störningar och med ordning och reda på arbetsplatsen. Konkreta detaljer som uppkom tack vare noggrann planering och tidig involvering var bland annat bultning av smide för att slippa svetsa, C-profiler i stål i kanten av bjälklaget med svetsade hållare för enklare/säkrare montering skyddsräcke samt ”öglor” på toppen av smidespelare för säkrare lyft vid montering av dessa.

Teamat bakom den mekaniska bultsättningen på Nya Tunnelbanan i Stockholm hoppas kunna driva igenom förändring i anläggningsbranschen för ett slitsamt och riskfyllt arbete som nu har mekaniserats med hjälp av en specialutvecklad bultrigg och ökat säkerheten rejält på arbetsplatsen.

– Min förhoppning är att vi kommer se fler maskiner av det här slaget i framtiden. Jag har fått otroligt mycket respons från bultsättarna och drivs av att få fortsätta göra deras röst hörd. Uppmärksamheten från Håll Nollan betyder jättemycket i det arbetet, säger projektledare Sjoerd Spijkerman.  

Berggruppen på NCC består av runt 75 personer som arbetar med borrning och sprängning ovanjord. Ett tjugotal är tjänstemän, resterande yrkesarbetare. Utmaningar i Berggruppen är till stor del ensamarbete och att medarbetarna är utspridda över landet. 

– Vi har jobbat mycket att bygga teamkänsla och samhörighet, säger Torgny From, som leder personalstyrkan i Berggruppen i norra Sverige.

Att få en finalplats till arbetsmiljöpriset var oväntat men betydelsefullt för hela gruppen och en sporre att fortsätta engagemanget med hälsa och säkerhet på kort och lång sikt.

– Jag vet att jag talar för alla i gruppen när jag säger att vi är väldigt stolta över att vara nominerade och än mer över att vara i final. Jag är säker på att det kommer öka engagemanget ytterligare i gruppen, säger kollegan Fredrik Eklind som leder gruppen i södra Sverige.

 

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer