maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Elektriska anläggningsmaskiner ritar om spelplanen

Kinesiska maskintillverkare tar nu sina elektriska framgångar ut på världsmarknaden. Det kommer leda till fler förändringar än bara minskade utsläpp.

writer image
 Micael Appelgren     

Lästid:  0 min

article
article Många mässor har fått besök av kinesiska Liugongs elektriska maskiner under 2024. I Storbritannien kom också den europeiska ledningen till mässan och höll en presskonferens där man förklarade sin strategi framåt. Foto: Micael Appelgren

Det såldes 7283 elektriska anläggningsmaskiner förra året. I år antas den siffran dubbleras. Nästa år beräknar den internationella marknadsanalytikern Off-Highway Research (OHR) att drygt 17 000 elektriska maskiner säljs till intresserade kunder runt om i världen (främst i Kina och hyfsat bra i Europa). 

Men det mest intressanta kanske inte är i vilken takt elektiska maskiner förväntas ta sig in på marknaden – utan hur de kommer att påverka de just nu rådande strukturerna bland maskintillverkare, leverantörer och entreprenörer. Experterna vrider och vänder just nu på en rad olika scenarier. Man räknar inte med några stora förändringar i industrisystemen de närmaste fem åren, men när volymerna ökar antas leverantörskedjor och affärsmodeller som vi känner till i dag att förändras. Ingen slipper undan.

– Vi ser redan nu i Kina att maskinleverantörerna inte tjänar tillräckligt med pengar på service och reservdelar när det gäller elmaskiner. Det har minskat intresset för elmaskiner bland leverantörerna. Vi ser också att rentalföretagen på sina håll inte kommer att kunna göra samma goda affär på elmaskiner som med dieselmaskinerna. Ska man tillgodogöra sig fördelarna med lägre bränslekostnader så behöver man både äga och använda maskinerna. Tillverkarna kommer inte upp i de volymer som gör det industriellt lönsamt, och det gör att nya aktörer kan komma in på marknader där de hittills inte varit konkurrenskraftiga, säger Chris Sleight, vd för OHR.

Under våren och sommaren har den kinesiska tillverkaren Liugong rullat ut ett enormt marknadsföringspaket på den europeiska marknaden. Samtliga större maskinmässor på kontinenten har fått besök av den självsäkra tillverkaren. Intermat och Svenska Maskinmässan till exempel. Tidningen Maskinentreprenören besökte Hillhead i Storbritannien i juni. Där parkerade Liugong sin jättemonter precis bredvid hemmatillverkaren JCB. Det var ingen slump. Kineserna vet vad de kan och har att erbjuda när det gäller elmaskiner. Priserna är betydligt lägre och i Kina är flera maskintyper nu redan nere på samma prisnivå som sina dieselmotsvarigheter. 

– Vi började 2014 med elmaskiner. Andra tillverkare är tio år efter oss. De maskiner vi har med oss till Hillhead är fjärde generationens elmaskiner av Liugong. Vi har sålt 5000 maskiner globalt och de har tillsammans gått 1 miljon timmar. Vi tillverkar nu 19 olika maskintyper – alla på el, förklarade Liugongs europeiska produktchef Harry Mellor för presskåren på mässan.

Flera saker är intressant med den förväntade utvecklingen. Japanerna är överraskande konservativa och långsamma. Nästan förlamade nu när eltåget sakta rör sig. Detta antas öppna för nya aktörer i Japan, där de flesta andra maskintillverkare (utom Caterpillar) inte har lyckats. 

– Vi konstaterar att tillverkarna i Japan är försiktiga att satsa på el, och det är kanske lite överraskande, för i Japan finns många urbana miljöer med mycket folk där elmaskiner skulle kunna vara en fördel då de är tystare och ger bättre luftkvalitet, säger Chris Sleight.

JCB:s Tim Burnhope, som är innovation- och tillväxtansvarig, håller dock masken och är inte överdrivet orolig över kinesernas framfart på Hillhead.

– Det är få ställen där elektriska anläggningsmaskiner är praktiska i dagsläget, och priserna på kinesiska maskiner har alltid varit lägre. Och priset spelar ju mindre roll när faktum kvarstår. Var ska man ladda? Burnhope är övertygad om att det kommer att behövas fler lösningar än el; vätgas till exempel, för att få systemet att fungera för kunderna.

Tim Burnhope har en poäng. Det går väldigt långsamt. De 7000 elmaskiner som såldes 2023 ska jämföras med över miljonen dieselmaskiner som såldes under samma tid. Vad experterna dock räknar med är att fasta arbetsplatser där laddning finns att tillgå kommer gå över till el de kommande åren. Det finns ekonomisk logik i detta. Och det är där kineserna kommer att lägga sin kraft. Täkter, industrier, återvinning. 

I Europa förväntas satsningen på elektriska elmaskiner fortsätta växa. Men då krävs fortsatt lagstiftning som driver på. Det visar exempel från Norge och Nederländerna som är ledande i dagsläget. I Sverige såldes endast 129 elmaskiner förra året, som kan jämföras med 561 i Nederländerna som är bäst i el-klassen i Europa.

Text:  Micael Appelgren     

Elmaskiner i Europa 2023

Totalt: 2007

Nederländerna: 561

Tyskland: 280

Frankrike: 244

Norge: 227

Sverige: 129

Källa: Off-Highway
Research.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer