maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Varningssignaler i ny byggbranschrapport

En undersökning från Novus som Ramirent beställt visar bland annat att nästan hälften av alla byggarbetsplatser utsätts för stölder och inbrott. Och att hälften av byggnadsarbetarna skulle byta jobb om möjlighet fanns.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Ramirentrapporten har fått svar från de tillfrågade som är både upplyftande och nedslående. Upplyftande är att nästan 30 procent av de tillfrågade svarar att minst hälften av byggmaskiner går på HVO. Det kan tyckas lite, men det är bättre än flera andra undersökningar. Foto: Ramirent/Pressbild

Ramirentrapporten bygger på en undersökning där över 500 personer från byggbranschen har svarat på frågor om aktuella ämnen. Undersökningen har genomförts med hjälp av undersökningsföretaget Novus. Här går att hitta uppgifter om att nästan var tredje person i branschen hävdar att obehöriga vistas på arbetsplatsen och fyra procent att incidenter kopplade till kriminella gäng har inträffat. 77 procent av de tillfrågade tycker inte att deras arbetsplatser är helt säkra.

I rapporten uppger 46 procent att det sker stölder på deras arbetsplats, medan 47 procent rapporterar inbrott. Problemen är särskilt omfattande i större städer och storstadsnära kommuner. I västra Sverige är det hela 61 procent som svarar att det förekommer stölder.

En annan allvarlig fråga som lyfts i rapporten är förekomsten av svart arbetskraft. Sex procent av de tillfrågade uppger att svart arbetskraft förekommer på deras arbetsplats och i storstäder samt omkringliggande kommuner är siffran 12 procent. Dessutom framgår det att var tredje byggarbetsplats inte genomför kontroller av ID06-kort, vilket kan bidra till att oseriösa aktörer befinner sig på arbetsplatsen.

Ramirentrapporten har fått svar från de tillfrågade som är både upplyftande och nedslående. Upplyftande är att nästan 30 procent av de tillfrågade svarar att minst hälften av byggmaskiner går på HVO. Det kan tyckas lite, men det är bättre än flera andra undersökningar.

Mer nedslående är att över 50 procent av byggnadsarbetarna kan tänka sig att byta bransch om dom fick möjlighet. Vad denna höga siffra kan bero på svarar inte underökningen på. Men i rapporten hittar man också uppgifter om att 8 procent menar att det förekommer mobbbing, och 7 procent att det före kommer slagsmål. Bara 23 procent av de tillfrågade anser att deras arbetsplats är helt säker - vilket då alltså inte 77 procent gör.

Ramirentrapporten behöver kompletteras. Vissa siffror är så uppseendeväckande att bransch- och arbetsgivarorganisationer, även fackförbund, med fördel bör fortsätta att göra egna undersökningar. De drygt 500 svarande i denna rapport anses vara godtagbart underlag av Novus, men en bredare undersökning ger såklart ännu bättre resultat.

I Ramirentrapporten framgår också att 25 procent menar att det förekommer missbruk av alkohol eller droger på arbetsplatsen. Det är en hög siffra för vilken bransch som helst, men en klart allvarlig uppgift i en bransch där allvarliga olyckor med tunga maskiner lätt kan inträffa.

I rapporten uttalar sig Magnus Olsson, arbetsmiljöstrateg på Byggföretagen. Han understryker att branschen mår bättre i dag än för 30 år sedan. Och att detta beror på en sund utveckling med förbättrad arbetsmiljö och en minskning av allvarliga skador.

Text: Micael Appelgren

Ramirentrapporten

Det är femte året som Ramirent ger ut sin rapport. Den utförs av Novus.

Ett representativt urval med 513 personer. Målgruppen består av byggnadsarbetare,

projektledare och arbetsledare inom bygg- och anläggningsbranschen.

84 procent av de som svarat är män och 16 procent kvinnor. 40 procent är mellan 18–49 år och 60 procent över 50 år

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer