maskinentreprenoren logo

Reportage

Från skogen ut i världen

Om Volvo CE skulle investera i en fabrik för tillverkning av midjestyrda dumpar idag hade såklart ingen föreslagit Braås. Läget i skogen utanför Växjö har inga fördelar. Därför är det tur att det började här. För Braås är grundbulten i succén.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

Vi pratar om svensk industri-historia. En världsledande produkt föds i de djupa småländska skogarna på 1950-talet och har sedan dess hållit avståndet till kopierande konkurrenter från hela världen. 60-talets Gruskalle, känd i internationella branschkretsar som ”Gravel Charlie”, tar form i en svetsverkstad vackert belägen på den gamla sågens tomt vid sjön. Lennart Hjert var med från början.

– Jag var svetsare och arbetsledare och jobbade med alla de där prototyperna då när den första togs fram. Men då hade den inget namn eller så, det var så hemligt allt det där, berättar Lennart som har bjudits in av Volvo CE för att vara med när bolaget nu lanserar en helt uppdaterad dumperflotta som bland annat också innehåller en helt ny modell – A50 – som sitter som ett smäck mellan storlekarna A45 och bjässen A60.

Det är en stor dag. Landshövding, kommunalråd, storkunder, medarbetare och en samlad press, från Växjö till Johannesburg i Sydafrika är på plats. Världens kanske stoltaste fabrik vill visa upp vad dom har jobbat med de senaste åren – och det är få som inte imponeras. Nästan allt har blivit bättre och snyggare – och orderböckerna har redan börjat fyllas. Det här är maskiner som kunder i hela världen föredrar av en rad olika skäl.

… men tittar man på Braås rent industriellt, det är i det närmaste magi att det fungerar. Vi talar om en logistik på 6000 olika komponenter som ska in hit och sedan 70 färdiga maskiner i veckan som ska ut. Hytt kommer från Hallsberg, axlarna från Eskilstuna, huven från Finland; motor från Skövde… och så där håller det på – stål från SSAB… maskinerna som ska utomlands (Australien, Mellanöstern, Asien) lastas på båt i Göteborg. Jänkarna får i det stora hela sina Volvodumprar från fabriken i Brasilien. Men inte alla.

– Hade man tittat på en plats idag som skulle vara den bästa, så ja. Man kanske hade landat i Polen till exempel. Men det går inte att räkna så när det gäller Braås, det här är unikt med all historia och stolthet. Lojalitet. Hur räknar man på sånt som det inte går att räkna på? resonerar Volvo CE:s vd Melker Jernberg.

Braås kanske ligger i en skog, men här inte bara byggs en världsledande maskin, det är också här den utvecklas och kvar på området – vid sjön – där allt började ligger fortfarande avdelningen där nya prototyper tas fram och testas. Här verkar cirka 40 av de 950 som arbetar på Volvo CE i Braås.

– De här nya generationerna som vi lanserar i dag är världsklass och kommer blir riktiga succéer, säger Jernberg som också passade på att själv testköra den nya A50 och tidningen Maskinentreprenören åkte med på den skakiga testbanan. Lika skumpigt som Volvo CE brukar säga att försäljningen av elmaskiner går (it´s a bumpy road).

… och han, Volvo CE-chefen, vill verkligen att det ska komma fram att samtliga kunder ska förstå att Braås skapar en speciell arena där det är människorna i Braås som är företaget, som är framgången. Kristina Tejler som är kvalitets- och säkerhetschef i Braås vill också lyfta fram hur fabriken arbetar med återvinning av energi, alltid kör ut maskinerna med HVO100 och har börjat titta på möjligheten att tillverka dumprarna i så kallat fossilfritt stål. En sån prototyp finns redan och det rullar också en lösning med bränsleceller på området. Teknisk utveckling på hög nivå pågår här i ”skogen”, det är helt klart.

År 2023 investerade Volvo 360 miljoner i en ny enhet på området där man bland annat nu vill utveckla modeller med batterielektriska lösningar. Volvo CE har investerat mer än pengar i att lansera bolaget som också ansvarstagande när det gäller klimat- och miljöfrågorna.

– Vi ska följa de mål och löften som vi satt upp. Vår industri har ett ansvar att göra vad vi kan, säger Jernberg, och lovar att bolaget inte kommer att byta fot – utan istället fortsätta höja investeringar i forskning och utveckling i Braås och på andra ställen i företaget. 

Det är ganska bra tider för Volvo CE. Volymerna har gått ner – men lönsamheten är god. Under de här ganska långsamma åren 2023 – 2024 och nu 2025 har bolaget förnyat 30 procent av företagets produkter och historiskt betyder det, enligt Melker Jernberg, att bolaget nu går fram med sina mest omfattande lanseringar någonsin.

– Det är en lyx att vi kan göra detta just nu – men det är faktiskt mer tur än skicklighet, erkänner Jernberg som dock nu räknar med att bolaget står helt redo med toppmoderna produkter när den globala marknaden för anläggningsmaskiner förväntas vända uppåt de kommande åren.

– Helt säker är det att vi nu leder dumperracet, i Europa och globalt…

Marknaden för dumprar har växt på senare år. Bland annat har den globala gruvindustrin upptäck fördelarna med de större maskinerna. Av de cirka 12 000 dumprar som årligen går ut på marknaden levererar Volvo CE runt 3000. 

Johan Karlborg som är projektchef för de nya modellerna från Braås säger:

– Alla sju modellerna har ny design och teknik, och så har vi helt nya A50. Den kommer att bli en killer på marknaden. Allt är förbättrat, axlar, transmission, ny design, säkrare…

Braås har satt igång och nu i vår går även systerfabriken i Brasilien igång. Dumperkampen kan bli tuff för konkurrenterna. Maskintypen är relativt liten volymmässigt men populär även bland aktieägarna då den är klart lönsam. Priset på maskinen ger goda marginaler för tillverkaren när allt är betalt och klart.

Det är tunga grejer som tas fram i Braås – men med 59 års erfarenhet gör Volvo CE stor sak av att vara lättare än konkurrenterna i samma storlek. Det här hänger ihop med hur man tillverkar ramverk och ståldetaljerna. När tidningen går igenom fabriken är detta något vi inte får fota. Oklart hur svårt det är för konkurrenterna att kopiera detta, men snarare handlar det om att Volvo lyckas få ner bränslekostnaderna för kunderna på sikt – även om de unika – lättare – stålkonstruktionerna såklart kostar. 

Roland Kvist, som är ”chefsarkitekt” på Volvo CE och verksam i Braås förklarar hur man medvetet designar från grunden och använder det bästa snarare än det mest ekonomiska. Det gör såklart att Volvos dumprar drar iväg i pris mot konkurrenterna – men genom att bolaget i så många år har kunnat visa kunderna att de så kallade livscykelkostnaderna matchar inköpspriset – så fungerar det marknadsmässigt.

En sak förvånar dock. Däckens centrala betydelse:

– Allt börjar med däcken. Innan vi gör någon ny modell måste vi samarbeta med däcktillverkarna. Det är det första vi gör, vi behöver ta fram skräddarsydda lösningar direkt, så är det, säger Roland Kvist.

Niklas Nillroth, känd volvoman bland maskintillverkare både i Sverige och ute i Europa, har sin bas här i Braås. Som ordförande i de svenska tillverkarnas organisation SACE, och tidigare även den Europeiska (CECE), har han lite att jämföra kulturen i Braås med.

– Tycker att det finns en ”Braås-spirit” – det är ändå bara drygt 1000 invånare i Braås… och veta att man här har uppfunnit och än idag tillverkar en produkt som är den bästa i världen, det skapar en stolthet här, och de anställda känner och ser att det satsas och investeras här i skogen, säger Nillroth, som numera har PR-och hållbarhetsfrågor på sitt bord i Braås. Men här har han nu varit baserad i 26 år.

Braås må vara mitt i skogen men medarbetarstyrkan är överraskande internationell. Sydkoreaner, indier och ja, allt möjligt. Men det är kanske framförallt en väg in i ett intressant arbetsliv för unga förmågor i närmiljö. En möjlighet att gå från skogen och ut i världen både för människor och maskiner.

När Nillroth började sin bana här – före sekelskiftet – gjordes fyra modeller (A25, A30, A35, A40)… Nu spottar fabriken ut sju modeller – med de större A45, A60 och den sedan i år helt nya A50. Större maskiner betyder också att Volvo inte bara når byggindustrin utan även gruvorna. Sedan i år är också samtliga modeller förbättrade när det gäller prestanda.

Braås är helt säkert viktig för att skapa den rätta känslan, lojalitet, och innovation. Men det är såklart en rejäl logistisk utmaning. Det är mycket som ska transporteras både in och ut på de småländska vägarna. Tusentals olika komponenter att hantera. I januari 2025 satte Volvo in en helt ny automatiserad logistiklösning i Braås för att hantera allt och se till att rätt saker vid rätt tid – på bästa möjliga sätt når produktionslinjen. En maskin tar en arbetsvecka från noll till leveransfärdig. Gänget i Braås får ut runt 70 maskiner i veckan. Den typen av volymer kräver moderna logistiklösningar.

– Men det fungerar. Detta är dumprarnas hem. Här finns inte bara tillverkning utan även utveckling och beslutsfattande – man hade nog inte lagt en fabrik här idag, men här har vi rätt miljö, rätt känsla och kultur, säger Volvo CE:s vd Jernberg.

 Och som sagt… Hur räknar man på det som inte går att räkna på…

Text: Micael Appelgren

Braås

Lihnell Vagn AB (Livab) flyttade 1957 sin verksamhet till Braås. Tillverkningen var drivkärror för civilt och militärt bruk att kopplas till traktorer. Samarbetet med AB Bolinder-Munktell som tillverkade traktorer fördjupades och 1974 köpte Volvo BM AB bolaget. Den midjestyrda dumpern utvecklades i Braås omkring 1965 och har sedan dess haft en världsledande position.

”Det är det första vi gör, vi behöver ta fram skräddarsydda lösningar direkt, så är det.”
prev
carousel
next

Bild:  

 

 

 

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer