maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Gemensam klimatsatsning för miljövänligare betongtransporter

Swerock och Volvo Lastvagnar gör en historisk satsning på eldrivna betongbilar. Under maj månad är det premiär för fyra helt nya eldrivna betongbilar i Stockholms innerstad.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article I maj tas fyra eldrivna betongbilar i bruk av Swerock för betongtransporter i Stockholms innerstad. Foto: Swerock

– Med den här investeringen kommer Swerock att minska koldioxidutsläppen med drygt 80 ton årligen per betongbil, i jämförelse med en diesellastbil. Inom kort får vi med dessa betongbilar möjlighet att leverera lokalt producerad ECO-Betong 100 procent fossilfritt till hela Stockholms innerstad, säger Magnus Lockner, regionchef på Swerock.

Med fyra nya laddpunkter från det finska företaget Kempower kommer fordonen ha möjlighet att laddas över natten eller snabbladdas under arbetsdagen. Till de allra flesta köruppdragen räcker det med energin från enbart nattladdning. Swerock har i detta utvecklingsarbete mottagit investeringsstöd från Klimatklivet.

– Vi har haft ett långt och givande samarbete tillsammans med Volvo Lastvagnar där Swerock bland annat har investerat och deltagit i utvecklingen av olika hybridfordon. I vår verksamhet är logistiken en stor och viktig del i arbetet med att minska koldioxidutsläppen. Med dessa fordon tar vi nästa steg mot en ännu mer klimatsmart leverans, säger Hans Orest, fordonsansvarig på Swerock.

Ellastbilarna kommer att tas i bruk under maj månad och utgå från fabriken i Västberga, där Swerock har både betongfabrik och mottagningsanläggning för cirkulära material.

– Vi är mycket stolta och glada över att Swerock valt att investera i dessa Volvo FE Electric som ett led i sina ambitiösa miljömål. De visar vägen för att man kan bli fossilfri i anläggningsbranschen. För oss är det viktigt att hjälpa våra kunder att möta de växande kraven på nollutsläpp, och även att utföra transporter så energieffektivt som möjligt för att minska den totala energianvändningen, säger Stefan Strand, vd, Volvo Lastvagnar Sverige.


 

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer