maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Jagar in ungdomarna i hytten

Efter några år som väktare bytte Mathias Pettersson tillbaka till livet som maskinförare. Men nu med en extra drivkraft. – Vi fixar jobb åt ungdomar som inte haft det så lätt.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article
article Mathias Pettersson äger och driver Gävleborgs Allservice AB tillsammans med Oscar Dandanelle och Johnny Ågren. Målet är att ge ungdomar med tuff bakgrund hjälp in i arbetslivet. Foto: Sofia Barreng

IH Loader 35

Årsmodell: 2021.

Effekt: 35 hk.

Vikt: 2,4 ton.

Utrustning: pallgafflar, snöskopa, planerskopa, sopvalsar, snöplog.

Du och rallykompisen Oscar Dandanelle startade föreningen Femte Chansen här i Sandviken förra våren. Vad är syftet med föreningen?

– Jag och Oscar hade ett väktarbolag och jobbade mycket med ungdomar på stan. Många av dem hade en bakgrund som inte såg så bra ut, men de ville verkligen göra något vettigt och ha riktiga jobb.

– Förra våren bildade vi den ideella föreningen Femte Chansen, som har som målsättning att få in de ungdomar som vi jagade på stan i arbetslivet. Samtidigt startade vi entreprenadbolaget Gävleborg Allservice AB.

Finns det arbetsuppgifter för yngre och oerfarna personer här i trakten?

– Ja det gör det. Vi samarbetar med flera andra företag i Sandviken och folk vill verkligen vara med och hjälpa de här ungdomarna, sen är de ju också billigare att hyra.

– Det bli såklart mycket enkla uppgifter, som handskottning av snö, men vi ser också till att de får lära sig att köra maskiner. Flera av dem har nu förarbevis och en av dem som vi jagade rätt ofta nere på stan förr i tiden har vi anställt på heltid i firman, en annan är uthyrd på heltid.

– Det har varit en rolig tid, men samtidigt ganska jobbigt ibland. Många har problem med att passa tider och vi har fått jaga upp dem ur sängarna rätt många gånger till exempel.

Men ni drog ju igång både firman och föreningen i april 2020 just när Coronan slog till ordentligt. Var det så bra?

– Det är nästan så att vi hade fördel av Coronan. Det var många husägare som ville ha jobb gjorda på sina fastigheter när de inte kunde semestra utomlands. 

– Vi har inte haft ont om jobb, men det är såklart konkurrens och det kan vara tufft att räkna hem dem. Sen är det ju faktiskt så att vi har haft draghjälp av att vi även jobbar med föreningen.

Vilken typ av jobb gör ni?

– Firman heter ju Gävleborgs Allservice och vi gör verkligen allt möjligt. Det blir mycket fastighetsskötsel, men vi gör också grävjobb, har en liten däcksverksamhet och driver en kiosk på en skola.

– Vi har maskiner för att klara det mesta. Vi har en liten och en större lastmaskin och flera olika tillbehör som flismaskin, stubbfräs, sopvals med mera.

En av maskinerna är av ett ganska ovanligt märke, en IH Loader. Vad är er erfarenhet av den?

– Den är gudomlig på trånga utrymmen, den är liten och väger inte mycket så den tar sig in överallt och trycker inte sönder marken. 

– Samtidigt gör den låga vikten att den kanske saknar lite ork när man ska in i högen, men den har å andra sidan en rejäl lyftkapacitet. 

Hur står den sig i jämförelse med andra maskiner?

– Vi tycker att den är bekväm att åka i, även om den är lite långsam på väg. Hydrauliken är väldigt fin, följsam och mjuk, inte alls ”hysterisk”, som den är på en annan maskin vi har.

Text:

Mathias Pettersson

Bor: Järbo, norr om Sandviken.

Ålder: 44 år.

Familj: Sambo och fem barn

Utbildning: : Alla förarbevis, var spadgubbe tidigare.

Anställning: Gävleborg Allservice AB.

Lön: Inte så mycket.

Hobby: Rally, men hinner inte med så mycket nu.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer