maskinentreprenoren logo

Krönika

Hellre ryggont från lövräfsning än stillasittande

Lästid:  0 min

article

Jaha, så sitter jag då här igen. Framför datorn. På min ergonomiska stol som går att höja, sänka, tippa och rulla (varför kan den inte koka kaffe också?)

Ännu några timmars stillasittande. Minst lika farligt som att hoppa fallskärm eller slåss med en ilsken björn om man ska tro somliga experter.

Här kan jag få benskörhet, cancer, diabetes, musarm, paddnacke och en hel radda hemskheter som i sann bokstavsordning avslutas med ångest. Jo tack, det började jag få redan när jag läste listan över eländet.

Ni missade väl inte Maskinentreprenörens artikel om kampanjen ”Friska arbetsplatser belastar rätt” som EU och Arbetsmiljöverket driver just nu? Nu ska vi få hjälp att identifiera var farorna lurar. Under ett par veckor i höst besöks 1800 arbetsplatser med fokus på hur illa det står till med stillasittandet. Samtidigt skickas informationsbrev ut om hur riskerna kan förebyggas.

Och det är verkligen allvar. Av oss som sitter hela dagarna uppger hela 15 procent att vi har så stora besvär att det påverkar vår arbetsförmåga.

Vi vet ju alla att tungt manuellt arbete sliter på kroppen, en bonde som mjölkat kor på båspall har knappast fungerande knän när 50-årsdagen passerat. Men vi som sitter hela dagarna kommer tyvärr inte undan vi heller. Förslitningsskadorna drabbar även oss, plus ett helt gäng av sjukdomar, vilket gör att även vi kan ha svårt att vara yrkesverksamma fullt ut fram till pensioneringen.

Arbetsmiljöverket identifierar tre faktorer som styr hur stor risken är med långvarigt stillasittande arbete. Det handlar om hur lång tid av arbetsdagen som man sitter, om man har möjlighet till en rörelsepaus då och då och om arbetsplatsen är bekväm, varierbar och har bra synförhållanden.

Det är arbetsgivarens ansvar att se till att undersöka arbetsförhållandena, bedöma risker och genomföra åtgärder.

Ganska självklart. Men samtidigt har ju vi som individer också ett ansvar för våra egna kroppar och hur vi tar hand om dem. Som egenföretagare är detta extra tydligt för mig.

Därför slutar texten här. Jag går ut och räfsar löv istället

Text:

Plus & Minus

Mycket löv att räfsa, nyttigt!

Mycket löv att räfsa, jobbigt!

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer