Krönika
Jobbet – en barnlek?
Egentligen är det inte konstigt...
Publicerad: 2019-05-14
Lästid: 0 min
Publicerad: 2019-05-14
Lästid: 0 min
Egentligen är det inte konstigt att jag sitter och skriver krönikor här, åt just tidningen Maskinentreprenören. Jag har alltid gillat att gräva. Vare sig mer basic utrustning som hink och spade eller sådana där snurrbara låtsasgrävmaskiner på trefot i sandlådan på dagis. Invecklade vägnät av blöt sand anlades kors och tvärs, så att Volvo 240:an eller Saab 99:an i plast kunde ta sig fram utan svårigheter.
När jag blev äldre sattes min grävkärlek på prov genom lumpen, när vi under ideliga övningar kommenderades att ställa iordning djupa skyttevärn i Bodens sandjord. Men då gav jag mig fan på att gräva de djupaste värnen, bara för att. Fi skulle i alla fall inte lättvindigt passera över min postering.Sedan blev det till att bilda familj, där vår äldsta telning, en son på numera snart elva år, tidigt visade sin förkärlek till stora gula maskiner.
Det kan låta som en fiskarhistoria, men faktum är att utöver ”mamma”, ”pappa” och en handfull ytterligare fraser, var ett av hans allra första ord ”grävSKOPA!”. (Nej, beklagar, jag lärde honom inte korrekta termen ”grävmaskin”. Och ja, nu kommer jag att få bannor av chefredaktören.)De sprängde nämligen fram ett nytt dagis i Sumpan, där vi bodde då, och några smågrävare var alltid framme och lyfte bort sprängstenen efteråt.
Sonen hade första parkett från balkongen, och njöt av maskinernas dans som vore det Bamse på söndagsmatinén. Billigt och bra, tyckte pappa.Ska vi så spekulera och pokulera djupare kring detta så är det faktiskt inte så konstigt. Forskare inom pedagogik och barnlek (ja, det finns sådana) har funnit att det finns enorma läromöjligheter genom att gräva och behandla sand, jord och sten.Vad händer när sanden blir våt?
Hur beter sig maskarna i marken? Och så vidare. Detta är teman som behandlas bland annat av Nancy Close och hennes kollegor vid det amerikanska Yale’s Child Study Center, liksom många andra liknande forskningsinrättningar. Dessutom lär man sig finmotorik genom att gräva, forma och fylla sand, liksom utveckling av grövre muskler när man använder spaden eller stampar sönder den nyligen uppbyggda sandborgen.Även senare i livet lär man ha nytta av grävande. På en timmes jobb med spade och kratta i trädgården lär man bränna cirka 300 kalorier – jämförbart med coreträning eller lätt styrketräning.
Oklart om detsamma gäller grävjobb inifrån maskinhytten dock, åtminstone inte om servon funkar som den ska.Oavsett vilket – när du går till jobbet nästa måndag och någon av kollegorna säger att jobbet suger – då kan du ju påpeka att ni får leka varje dag på arbetsplatsen? Hälsa från Nancy Close, eller från min son. Undvik dem med knepigt morgonhumör dock.
Text:
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.