maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Mer samverkan krävs för cirkulära materialflöden

Byggmaterialindustrierna synliggör byggmaterialtillverkarnas roll i en mer cirkulär sektor, i en ny rapport och presenterar samtidigt konkreta förslag om vad som krävs för att stärka cirkulära byggmaterialflöden.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Panelsamtal under lansering av rapporten ”Vägen mot mer cirkulära byggmaterialflöden – Byggmaterialindustriernas perspektiv”, där bland annat behovet av att samverkan på systemnivå lyfts. Foto: SBMI

 Rapporten lyfter bland annat, bristen på statistik och prognoser inom sektorn som en av de stora utmaningarna. Detta gör det svårt att avgöra hur cirkulär bygg- och anläggningssektorn är i dagsläget och vilka åtgärder som krävs för att driva utvecklingen framåt samt vikten av samarbete över hela värdekedjan.

– I rapporten lyfter vi behovet av att sektorn samverkar på systemnivå, för att hantera de frågor som hindrar utvecklingen av en mer storskalig resurseffektivitet och cirkularitet i byggsektorn. Det tillsammans med mer information om potentialen för cirkulära flöden på materialnivå är centralt att titta på framåt, säger Jenny Svärd, vd för Byggmaterialindustrierna.

För att utvecklingen ska ta fart behöver cirkulära material, lösningar och tjänster bli lönsamma och konkurrenskraftiga. Nära samverkan mellan de olika aktörerna i sektorn beskrivs som en förutsättning för att öka de cirkulära flödena. Bygg- och anläggningssektorn behöver samlas för att diskutera principiella frågeställningar på systemnivå för att etablera ett kostnadseffektivt cirkulärt system, enligt rapporten.

Konkreta förslag som presenteras i rapporten handlar bland annat om

  • Utveckling av mer effektiva och standardiserade processer för moment som demontering och rivning, insamling, återtag, transport och lagring (depåer/materialhubbar) samt verifiering av kvalitets- och hållbarhetsprestanda.
  • Ökad förståelse och kunskapsdelning om förutsättningar för konkurrenskraftiga cirkulära affärsmodeller; till exempel garantier, affärsmässiga risker, identifiering av kostnadsdrivande moment och hur dessa kan hanteras.
  • Utveckling av effektiva logistiklösningar för cirkulära flöden för insamling, lagring och transport. I och med att material för återbruk och återvinning uppstår på en mängd olika ställen, med olika kvalitet och ålder är detta en utmanande fråga som behöver särskilt fokus.
  • Gemensam analys och tolkning av lagkrav på EU-nivå som reglerar cirkularitet såsom krav på design för cirkularitet, kravnivåer för andel återvunnet/återbrukat material, redovisning av innehåll av ämnen med mera.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer