- När LO-förbunden krokar arm med varandra är vi starka. Vi vet att arbetsgivarna återigen kommer säga att våra krav är alldeles för höga. Men Sveriges arbetare har burit landet genom tuffa tider. Nu ska de ha riktiga löneökningar, vad motparterna än säger. Det backar vi inte ifrån. Det ska vi visa våra förbundsmedlemmar i kommande avtalsrörelse, säger Johan Lindholm, LO:s ordförande, tidigare Byggnadsarbetareförbundets ordförande.
Men klart är det inte. Facken ska själva säga sitt. LO-förbunden har till den 29 november på sig att svara på hur de ställer sig till LO-samordningen på 4,2.
- Att vi nu siffersatt våra krav betyder att vi tagit ett steg till i samordningen. Det är viktigt att vi nu ser till att alla Sveriges arbetare får reallöneökningar, säger Veli-Pekka Säikkälä, LO:s avtalssekreterare.
Arbetsgivare på olika förbund har redan kommenterat:
- Ett orealistiskt krav, även för industrin. En löneökningstakt på den nivån skulle vara skadlig för entreprenadbranschen som ju just nu går igenom en sämre konjunktur än vanligt. Man får hoppas att facken inom industrin besinnar sig och att parterna inom industrin landar på en betydligt lägre nivå, säger Claes Arenander, förhandlingschef och chefsjurist på Maskinentreprenörerna.
- De senaste åren har satt djupa spår i träindustrin och vi ser fortfarande resultatet av det med varsel i både trähusföretagen och närliggande branscher som möbel- och inredningsföretag. Förhoppningarna är att botten nåtts nu under 2024, men det kommer krävas tid innan återhämtningen är fullbordad. Vi är inte i närheten av en återhämtning ännu, säger Trä- och möbelföretagens TMF:s vd Erik Haara.
TMF menar därför att det är av yttersta vikt att kommande löneökningar tar hänsyn till detta och sätter svensk konkurrenskraft i centrum, för att svensk industri ska få utrymme att växla upp när Sverige väl tar sig ur lågkonjunkturen.
– Kravet om 4,2 procent är fullkomligt orealistiskt. Det skulle leda till en försämrad svensk konkurrenskraft och slå mot såväl jobben som välfärden, dessutom riskerar det att driva på inflationen. Vi förväntar oss ett större ansvarstagande än så av motparterna, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.
– Jag är uppriktigt förvånad. Fackförbunden måste lyfta blicken och ta in den verklighet som företagen står inför. En löneökning på 4,2 procent vore ett dråpslag, inte minst för de små och medelstora företagen. Vi måste ju hitta en nivå som fungerar för hela arbetsmarknaden, då kan man inte sikta på en nivå som skulle driva vissa företag ur landet, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.