maskinentreprenoren logo
Branschnytt

Caterpillar hakar på eltrenden - lite sent

Många har väntat. När ska världens största tillverkare komma med sina elektriska maskiner? Nästan alla konkurrenter har redan annonserat sin inställning. Nu till Bauma i slutet på oktober lanserar i varje fall Cat fyra prototyper.

Foto: Cat

Lästid

0 min
Denna minigrävare tror Caterpillar blir den första elmaskinen att nå kunderna. Men när är oklart ännu.
Denna minigrävare tror Caterpillar blir den första elmaskinen att nå kunderna. Men när är oklart ännu.
Dela

Caterpillar ställer ut ett antal elektriska prototyper på Bauma i München 24-30 oktober. Det blir Cat 301.9 minigrävare, Cat 320 mellanstor grävare, samt Cat 950 GC hjullastare och den mindre hjullastaren 906 compact. Maskinerna är batteridrivna och har snabbladdningsfunktion AC (växelström) samt med planer på att senare även erbjuda DC-laddning (likström). Batterierna (lithium-ion) räknas som Caterpillars egna, som traditionen är brukar Caterpillar branda även underleverantörers produkter som Cat. Här menar dock Caterpillar att det är "Cat-teknik" bakom. Tilläggas kan att Caterpillar 2018 investerade tungt i den kaliforniska batteriexperten Fisker Inc, och företaget BrightVolt Inc 2021.

I och med detta menar nu Caterpillar att man fortsätter sin strategi att stödja kunderna att nå sina produktions- och miljömål. Men Caterpillar är sena med sina elmaskiner. Volvo CE som presenterade sina elektriska maskiner vid förra Bauma 2019 har sålt över 300 maskiner till kunder redan, varav 35 i Sverige.

De första prototyperna som beräknas kunna bli riktiga maskiner färdiga för kund är minigrävaren och den kompakta hjullastaren 906. Alltså ungefär samma strategi som konkurrenterna. Någon tidsplan har dock inte annonserats.

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer