För att möta Byggnads krav vill ME göra klart att det inte är rätt tid att göra stora löneförhöjningar just nu. Den svenska ekonomin och entreprenadbranschen i synnerhet befinner sig sedan länge i en djup lågkonjunktur, menar ME. Konkurserna ökar samtidigt som branschens konjunkturbarometer MEKO larmar om osäkra beställare, framskjutna projekt och svårigheter att ta ut kostnadsökningar på beställarna. I ett sådant osäkert läge blir kollektivavtalens betydelse extra tydlig. En långsiktigt hållbar utveckling för entreprenadföretagen förutsätter en bevarad konkurrenskraft. Ökade kostnader måste kompenseras med stigande intäkter. Årets avtalsrörelse måste återspegla dessa förhållanden.
– Kollektivavtalen behöver bli mer flexibla och verksamhetsnära för att underlätta anpassade lösningar som både förmår att trygga jobben och stimulera till nyanställningar, säger ME:s förhandlingschef och vice vd Claes Arenander.
ME yrkar därför följande för Entreprenadmaskinavtalet:
• Utökade möjligheter till individuell lönesättning. För att bibehålla och stärka maskinförar- och anläggaryrkenas attraktionskraft på arbetsmarknaden bör möjligheten att differentiera lönerna utökas från dagens 15 procent till 40 procent per yrkeskategori.
• Utökade möjligheter till individuella arbetstidsöverenskommelser, önskas också.
• Kompensationsledighet till följd av övertid ska som huvudregel tas ut i tid och inte pengar om det passar verksamheten. Detta yrkandet anses viktigt då det enligt ME finns problem på arbetsmarknaden runt detta. Detsamma gäller sparad semester. Anställda har då tid att vila; vilket främjar en god arbetsmiljö och säker arbetsplats.
ME tycker också att det vore rimligt att Byggnads ansluter sig till det så kallade huvudavtalet som andra fackförbund som ME har avtal med. Kollektivavtalet blir annars inte lika attraktiva för medarbetare och arbetsgivare, som andra avtal.
Andra viktiga poster som ME yrkar handlar till exempel om skrivningar om helgtraktamentetet som finns i EMA görs om så att det harmoniserar med andra avtal.