Krönika
Nej, det är inte någon annans problem
Publicerad: 2022-11-17
Lästid: 0 min
Publicerad: 2022-11-17
Lästid: 0 min
Tänk dig att du sitter 19.30 och tittar på Rapport på tv och nyhetsprogrammet börjar med inslaget att ett stort möbelföretag avslöjats med att tillverka produkter under slavlika förhållanden och där arbetskraften tvingats acceptera undermålig arbetsmiljö. Underleverantören har inte ens betalat skatter och avgifter som dom ska.
Inte en otrolig nyhet. Det känns som om vi kanske till och med har hört den någon gång.
Men sedan svarar ledningen för möbelföretaget att de inte visste detta och att det hur som helst inte är deras ansvar att sköta Skattemyndighetens, polisens eller Arbetsmiljöverkets uppgifter.
Gissar att de flesta av er läsare skulle bli ganska irriterade på det svaret. Och kanske sluta handla möbler av det där företaget.
… fast, det är ungefär så där det kan låta i byggbranschen.
Offentliga aktörer och beställare i byggbranschen betalar i god tro för att få ansvarsfulla leveranser med skäliga villkor. Men alltför ofta hamnar stora överskott i stället hos kriminella organisationer – och seriösa företag riskerar konkurreras ut. Felet ligger inte hos de människor som sökt sig till Sverige för att få inkomst och ett bättre liv. Och självklart vill inte heller seriösa beställare göda kriminaliteten.
Pia Bergman är expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket och beskrev för en tid sedan problemet som en ”gungbräda” som riskerar att slå över, när de kriminella företagen tar över marknaden. Då ”riskerar vi mer än bara skattesatserna”, menade Pia Bergman.
Ett förslag som framkommit i debatten är att myndigheter och upphandlande enheter i högre grad ska kunna genomföra stickprov. Det är ett gott förslag, men eftersom det enbart i Stockholmsområdet handlar om över 30 000 arbetsplatser kommer man på det viset bara komma åt en bråkdel av brottsligheten. Frågan är också om skattebetalarna verkligen ska stå för kostnaderna för kontrollerna? Detta är branschens problem, inte skattebetalarnas. Vi i byggbranschen ska och kan lösa detta. Det är vårt ansvar. Inte någon annans problem. Och helt ärligt. Myndigheterna har inte resurser att städa upp vår bransch i vilket fall som helst.
Det går att lösa, om vi vill. Rejäla viten skulle hjälpa (miljonbelopp). Oberoende och oannonserade arbetsplatskontrollanter som standard (betalas av branschen). Vi behöver gemensamt visa handlingskraft och ta ansvar. Det gäller inte bara byggbranschens överlevnad utan det handlar i grunden om att försvara den svenska modellen och demokratin mot kriminalitet och korruption.
Text:
Det var härligt med ljusa höstdagar.
Inflation och höga räntor ihop med kommande vintermörker.
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.