maskinentreprenoren logo

Landet runt

Östlunds ska röja snö med batterimaskin


placeholder
Ann-Louise Larsson
article
article Jocke Östland har investerat i en elektrisk hjullastare som bland annat kommer röja Östersunds perronger i vinter. Foto: Östlunds Mark och Sten AB

Efter en snabb provkörning hos Swecon i Östersund var det ingen tvekan för Jocke Östlund att slå till på en Volvo L25 Electric när den släpptes till försäljning i våras. Nu är han den andra entreprenören i Jämtlands län som har sådan och den enda där inom entreprenadbranschen. 

– Jag är medlem i en schaktförening och fick genom dem veta att det fanns en förfrågan om en elektrisk hjullastare. Det avgjorde saken, samtidigt som jag själv såg behov av en elmaskin för min egen verksamhet, säger han. 

Nu är maskinen mestadels uthyrd, men Jocke har haft möjlighet att låna in den i den egna verksamheten då behov funnits. 

– Många är nyfikna och jag har faktiskt fått förfrågningar på den varje dag sedan jag fick den. Jag har haft den i fyra veckor nu, berättar han. 

Företaget jobbar mycket med kompaktmaskiner och har bland annat uppdrag inomhus i källare och liknande. Jocke ser inte att det ska bli några problem med att använda maskinen i Östersunds vinterklimat för att röja snö på perronger heller. 

– Det verkar som att den håller vad den lovar. Man får planera lite mer, men det är ju sällan som en maskin i den här storleken används konstant i åtta timmar. Jag har en exakt likadan maskin i dieselutförande så jag vet vad jag kan förvänta mig av maskinen, säger han. 

Om det funkar bra med den elektriska hjullastaren är Jocke övertygad om att han kommer köpa fler elmaskiner och näst på tur står en elektrisk grävmaskin. Han efterlyser också en större hjullastare.

– Får jag drömma fritt skulle jag vilja ha en elektrisk L60-L70 med bibehållen prestanda. 

Text:

 Volvo L25 Electric

Maskinvikt: 4 900 – 5 270 kg

Batterikapacitet: 40 kWh. 

Ungefärlig drifttid (beroende på applikation): Upp till 8 timmar.

Drivlina för elmotor (netto): 22 kW.

Arbetshydraulik för elmotor (netto): 14 kW

Volvo L25 Electric har en integrerad ombordladdare. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer