- Vi på ME är nöjda med att beslutet kom den här veckan, för det började bli nervöst. Sedan hade ju ett längre tillstånd än till den 31 december 2022 varit bättre. Men nu får vi lite andrum, säger Maskinentreprenörernas vd Anders Robertsson.
Byggföretagen har gjort en liknande analys som ME:
- Det här var ett nödvändigt beslut för att undvika ett akut byggstopp. Men regeringen borde ha valt en betydligt längre tillståndsperiod. Svensk industri har en mycket viktig roll i den nödvändiga klimatomställningen, och då behövs trygghet och långsiktiga villkor. Nu lägger regeringen krokben för den nödvändiga klimatomställningen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
-Man ska ha klart för sig att även med det här beslutet på plats råder stor osäkerhet om tillgången till cement för bygg- och anläggningsbranschen och övrig industri framöver. Flera miljöorganisationer har dessutom sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Skulle domstolen välja att ta upp målet och dessutom inhibera regeringens beslut kan vi snabbt vara tillbaka på ruta ett. Då har vi snart ett akut byggstopp, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Enligt Byggföretagens konsekvensanalys hotas 175 000 jobb enbart i bygg- och anläggningsbranschen vid ett produktionsstopp i Slite. Investeringsbortfallet beräknas till 20 miljarder kronor per månad och flera industrisatsningar bland annat i norra Sverige riskerar att försenas. Många maskinentreprenörer arbetar tätt med olika verksamheter där cement är en nödvändig ingrediens, och den negativa påverkan hade blivit stor utan dagens beslut.
- Maskinentreprenörer som arbetar inom bygg- och anläggning, med vindkraft, gruvindustrin har en nyckelroll i återstarten av Sverige efter pandemin. Cementkrisen måste lösas för jobben, ekonomin och klimatet, säger Anders Robertsson