maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Rekordfå nya byggbolag startar

Under mars månad har konkurserna fortsatt att öka inom majoriteten av branscher som är en del av UCs månatliga konkursstatistik. De branscher som ökade mest var bygg, handel och hotell- och restaurangbranschen. Samtidigt är nystarterna inom samma branscher de lägsta på 10 år.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Totalt sett ökade konkurserna med 4 procent, och inom 7 av de 10 branscher som ingår i UCs konkursstatistik, under mars månad i jämförelse med samma månad i fjol. Byggindustrin ökade med 14 procent och andelen nystartade aktiebolag var i början på året det lägsta antalet på 10 år. Foto: ME

Totalt sett ökade konkurserna med 4 procent, och inom 7 av de 10 branscher som ingår i UCs konkursstatistik, under mars månad i jämförelse med samma månad i fjol. Byggindustrin ökade med 14 procent och andelen nystartade aktiebolag var i början på året det lägsta antalet på 10 år.

- Byggindustrin är en av flera branscher som det senaste halvåret drabbats av en ökad andel konkurser och minskat antal nystartade aktiebolag. Osäkerheten på marknaden har ökat i takt med att uteblivna stödåtgärder och ekonomiska lättnader. Konjunkturinstitutet har nu officiellt gått ut med en prognos om att vi är på väg in i en lågkonjunktur. När förtroendet för marknaden minskar så minskar självfallet också nyföretagandet i Sverige, vilket vi ser effekterna av i vår statistik om minskat antalet aktiebolag. Vissa segment inom byggindustrin är mer drabbade än andra, såsom husbyggande. Verksamheter inom byggsektorn är ofta energiintensiva och branschen är procentuellt sett mer drabbade av bedrägerier än andra, vilket är faktorer som gör bidrar till utsattheten för att gå i konkurs, menar Johanna Blomé som är ekonom på UC.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer