maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Rekordmånga konkurser - byggföretag drabbas

Konkurserna bland svenska företag fortsätter öka lavinartat. Under november registrerades 774 aktiebolag i konkurs, en ökning med 35 procent. Bara en gång tidigare har en månad haft över 700 konkurser – vilket betyder att detta går till historien som den näst högsta noteringen någonsin, rapporterar kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Konkurserna har börjat öka markant i Sverige. Byggbranschen är en av de branscher som är värst drabbade, enligt Creditsafe. Foto: Creditsafe

Totalt gick 774 aktiebolag i konkurs i november, jämfört med 575 året innan. Och det är fjärde månaden i rad med stor ökning, konstaterar Creditsafe. Efter sommaren har konkurserna ökat med totalt 31 procent.

- Aldrig tidigare har vi sett så här många konkurser i november. Med tanke på det försämrade marknadsläge som vi befinner oss i ser prognosen mörk ut. Elstödet till företagen verkar dessutom dröja, vilket kommer påverka chansen till överlevnad. Lägg där till företagens växande miljardskuld till Skatteverket med eftersläpande skatteskulder från pandemin. Det kommer tyvärr bli en utmanande vinter för många företagare, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Branscherna där konkurserna ökat mest hittills i år e-handel, bilverkstäder, livsmedelsaffärer, byggentreprenörer och restaurang.

- De drabbade branscherna visar återigen på att det är hushållens plånböcker som kommer avgöra företagens öde. Hushållen är dessutom mer räntekänsliga – vilket betyder att företag som är beroende av konsumenters köpkraft kommer ha det tuffast, säger Henrik Jacobsson.

Majoriteten av månadens alla konkurser var små eller medelstora företag. På listan över månadens största konkurser finns endast ett företag med över 100 miljoner i omsättning. Flest anställda hade åkeriet NorrTra AB (tidigare Ripro AB) med sina 133 medarbetare.

Geografiskt sett ökar konkurserna i 17 av 21 län under november. I Västra Götaland ökar konkurser med hela 86 procent denna månad. Även Örebro sticker ut med sina 167 procent i november. Sett till helåret är det även i Örebro som konkurserna ökat mest med sina 42 procent, följt av Östergötland på 36 procent.

Text:

Bransherna som ökar mest hittills i år:

E-handel 50%

Bilserviceverkstäder 37%

Livsmedelsbutiker 30%

Byggentreprenörer 26%

Restauranger 18%

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer