maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Skenande byggkostnader – högsta ökningen på 40 år

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 3,4 procent i april 2022 jämfört med samma månad i fjol. Jämfört med april ifjol steg byggkostnaderna med 12,2 procent. Det är den högsta förändringen i årstakt på över 40 år, enligt ny statistik från SCB.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Jämfört med april förra året har byggkostnaderna stigit med 12,2 procent. Det är den högsta förändringen i årstakt på över 40 år, enligt ny statistik från SCB. Foto: Pixabay

Entreprenörernas kostnader steg med 3,2 procent, medan byggherrekostnaderna ökade med 4,2 procent. De båda grupperna utgör 82 procent respektive 18 procent av Byggkostnadsindex.

Störst ökning bland entreprenörernas kostnader stod byggmaterialkostnaderna för med 5,6 procent. Mest steg armeringsstål i pris med hela 21,6 procent. Övriga byggmaterialkostnader ökade eller var oförändrade, förutom kostnaderna för vitvaror som sjönk. Efter en period med negativa och oförändrade månadsförändringar ökade kostnaderna för trävaror i april med 6,8 procent.

Entreprenörernas omkostnader steg med 2,1 procent. Kostnader inom gruppen transporter, drivmedel och elkraft ökade med 1,5 procent. Ökningen berodde på att kostnaderna för dieselolja och lastbilstransporter steg med 5,1 respektive 2,7 procent. Kostnaderna för löner steg med 0,4 procent, medan kostnaderna för maskiner var oförändrade.

Samma kostnader jämfört med ett år tillbaka visar att transporter, drivmedel och elkraft stigit med 27,4 procent mellan april 2021 och april 2022. Inom denna grupp ökade kostnaderna för dieselolja och elkraft mest, 61,2 respektive 57,6 procent. Omkostnaderna och kostnaderna för maskiner steg med 4,6 respektive 3,6 procent, medan kostnaderna för löner ökade med 0,5 procent.

Bland entreprenörernas kostnader steg byggmaterialkostnaderna med 24,4 procent mellan april 2021 och april 2022. Inom byggmaterialgruppen fortsatte årsförändringarna för armeringsstål, järn och stål inklusive armeringsstål och trävaror att vara höga. Ökningen har bland annat berott på råvarubrist samt global efterfrågan. Kostnaderna för armeringsstål och järn och stål inklusive armeringsstål steg med 107,2 respektive 62,6 procent mellan april 2021 och april 2022, medan kostnaderna för trävaror ökade med 45,4 procent. Kostnaderna inom övriga byggmaterialgrupper ökade också.

 

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer