maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Snart kan gymnasieungdomar bli maskinuthyrare

Rentalföretagen håller på att ta fram ett gymnasieprogram nischat mot just uthyrningsbranschen. Uppstart planeras till hösten 2024 och de första orterna där man hoppas starta upp den nya utbildningen är Stenungsund, Örebro och Borås.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article En arbetsgrupp inom Rentalföretagen håller på att lägga grunden för ett nytt gymnasieprogram nischat mot maskinuthyrning. Foto: Jiaman Tang

Kompetensbehovet och hur uthyrningsföretag kan kan hitta vägar för att förbereda kompetensen och kunnandet inför kommande rekryteringar till branschen har diskuterats i femton års tid. Nu ser det hela ut att mynna ut i en gymnasieutbildning, speciellt inriktad mot just maskinuthyrning. Initiativet kommer från Perssons hyrmaskiner som fått med sig branschorganisationen Rentalföretagen på tåget. Kortfattat handlar det om att ta fram ett praktiskt program där man plockar in kurser från fem befintliga praktiska program med innehåll för branschen generellt. Det handlar om allt från verkstad till digitalisering, kringtjänster, elektrifiering, businesstänk, miljöaspekter men även branschens sanktionsutbildningar.

– Vi fick chansen att undersöka intresset och presentera vår idé för Nösnäsgymnasiet i Stenungsund hösten 2021. Skolans rektor var mycket positiv och visade oss de olika vägarna och skolformerna som finns att välja mellan och vi kunde gå tillbaka till ritbordet och skissa på våra ambitioner till utbildningen, berättar Camilla Rolfsman på Persson Hyrmaskiner.

Arbetet med den nya utbildningen drivs av en arbetsgrupp som består av Borås Maskinhjälp, Ramirent, Inby Rental, Wangeskog samt Persson Hyrmaskiner. Uppstart av den nya utbildningen är planerad till hösten 2024. Marknadsföring och informationsspridning inför lansering påbörjas under våren 2023, fortgår under hösten 2023 och fram till våren 2024, inför gymnasieval. För att sprida ytterligare kunskap och kännedom om branschen kommer man också att vända sig till högstadieskolorna och erbjuda praoplatser inför kommande gymnasieval.

— Vi hoppas naturligtvis att utbildningsprogrammet ska väcka intresse hos fler gymnasieskolor runt om i landet. Behovet måste vara utbrett över hela landet och utbildningen bidra till att kompetensen och kunnande ökar inom vår bransch. Det här tror jag bådar mycket gott för framtiden inom branschen, säger Joakim Dahlgren, huvudägare, Persson Hyrmaskiner.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer