Krönika
Nu tar vi språnget in i framtiden
Publicerad: 2022-03-17
Lästid: 0 min
Publicerad: 2022-03-17
Lästid: 0 min
Känner du dig gammaldags? Förändringsobenägen? Improduktiv?
Såklart inte!
Men det hjälper inte, vår bransch beskylls ofta för att vara just detta. Så konservativ att vi halkat efter omvärlden och blivit ineffektiva.
Byggbranschen är en av världens största enskilda branscher. Att just den dras med ineffektiva arbetsmetoder och processer innebär att samhällets kostnader för infrastruktur och hus blir skyhöga jämfört med vad de skulle kunna ha varit.
Men är det skrivet i sten att det så ska förbli?
Naturligtvis inte, förändringsbollen är satt i rullning och den är riktigt stor. Tänk bara på din närmaste arbetsmiljö. Maskinstyrning, maskinövervakning, fjärrstyrning, BIM, 3D-skanning… Listan kan göras hur lång som helst och inte känns det som gammaldags teknik, eller hur?
Och mer är på väg. Världen runt utformas nya arbetsmetoder för att öka kostnadseffektiviteten.
Ett svenskt initiativ är det nationella nätverket för byggautomation. Tillsammans arbetar näringsliv, forskare och myndigheter för att få ordning på framtidens byggande. Nätverket ser en ökad grad av automatisering, digitalisering och innovation som helt nödvändig för att öka kostnadseffektiviteten, men också för att uppnå ökad hållbarhet och ett säkrare byggande. Där det sistnämnda har ju särskilt stor betydelse för alla som arbetar praktiskt inom sektorn.
En metod som nätverket använder för att skapa grogrund för denna förändring är att sätta branschens olika aktörer i kontakt med varandra. Med samarbete skapas en gemensam förståelse av hur situationen ser ut och vilka problem som branschen dras med. Genom att koppla samman de som jobbar med utveckling inom AI, digitalisering, automatisering och robotisering ska kunskapen öka.
Ett exempel är gruvindustrin som kommit en bra bit på väg med automation. Kan deras erfarenheter och lärdomar användas i anläggningsarbete? Eller kan lantbrukets erfarenheter av eldrivna inom gårdsmaskiner komma till nytta när våra grävmaskiner ska bli elektriska? Kan erfarenheter av AI inom sjukvården användas i byggprocessen?
Visst kittlar det lite att tänka på framtiden! Vi har redan fått uppleva hur maskinstyrning gått från något dyrt och ovanligt till att vara nästan vardagsmat. Vad kommer härnäst?
Ett är i alla fall säkert. Gammaldags, det har vi slutat att vara!
Text:
Spännande med nya drivmedel.
Finns det diesel till min MF 35a i framtiden?
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.