maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Svevia bygger väg och "uttertrumma" i Dorotea

E45:an genom Dorotea ska byggas om för att öka säkerheten för trafikanter. Projektet som precis har startat beräknas vara klart om ungefär ett år och innehåller en rad olika moment.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article I uppdraget ingår även utbyte av vägtrummor och anläggning av en uttertrumma. Foto: Sveiva

– Det är en total uppdatering som ska göras. Vägsträckan ska förstärkas och få en ny överbyggnad. Det betyder att vi byter ut den översta delen av vägkonstruktionen med nytt material. Utformningen som den ser ut idag är ganska daterad. När vi är klar kommer den att uppfattas som mer modern, anpassad för att skapa säkerhet åt oskyddade trafikanter med nya trottoarer, avsmalningar av vägen vid passager, en ny gång- och cykelväg som går parallellt med vägen och ny belysning, säger Lars-Åke Mårtensson, Svevia.

I uppdraget ingår även utbyte av vägtrummor och anläggning av en uttertrumma.

– Det är så en vägombyggnad planeras idag. Konstruktionen ska fungera för trafiken, för människor som går och cyklar men även för djur och natur. Uttertrumman läggs under E45 vid Bergvattensjöns utlopp. Syftet är att värna den biologiska mångfalden och möjliggöra för uttrar och andra vattenlevande djur att kunna passera genom vägkroppen, säger Lars-Åke Mårtensson.

Samtidigt som E45 genom Dorotea rustas upp kommer Svevia även att bygga om och delvis bygga ut de befintliga dagvattenledningarna.

Kontraktet är värt cirka 45 miljoner kronor. Projektet beräknas vara klart under hösten 2023.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer