Byggbranschen visar positiva tecken på återhämtning. När det sakta men säkert vänder uppåt för bostadsbyggandet samtidigt som anläggningsinvesteringarna beräknas växa än mer – konstaterar analytikerna på bransch- och arbetsgivarföreningen Byggföretagen att byggbranschen kommer att växa mer än den svenska ekonomin som helhet nästa år. Detta i den senaste publicerade Byggkonjunkturen #2 2024:
”Sammantaget ökar bygginvesteringarna med drygt två procent sett över hela prognosperioden. Detta främst tack vare uppgången för bostadsbyggandet och de kraftigt ökade energiinvesteringarna. Investeringsuppgången leder till att sysselsättningsnedgången avbryts och vänder upp för att öka svart under nästa år”, skriver rapportförfattarna.
Men lite oroligt är det. Det har försvunnit jobb i den konkursvåg som dragit över byggbranschen. Det här konstaterade både UC och Creditsafe i sina senaste marknadsanalyser över konkurser. Totalt har närmare 25 000 personer i branschen påverkats när deras arbetsgivare gått i konkurs.
Byggföretagens analytiker konstaterar också att sysselsättningen i branschen minskar med 3,6 procent, eller med närmare 14 000 personer mellan 2023 och 2025. Trots uppgången.
– Man ska dock komma ihåg att det redan är en brist på anläggning. De som blivit arbetslösa inom bostadsbyggandet kan inte utan vidare omskolas till jobb inom anläggning. Det är en tudelad bransch där anläggningsjobben har gått starkt ett tag och ökar, samtidigt som det är fortsatt svagt inom bostadsbyggandet, säger Byggföretagens nationalekonom och analytiker Johan Deremar.
Byggbranschen sysselsätter totalt 354 000 personer, det motsvarar sju procent av alla sysselsatta i ekonomin. SCB har analyserat läget och ser stora tapp i antalet anställda. I Stockholm har drygt fyra procent av byggbranschens arbetskraft försvunnit ut. I Kronoberg nästan sex procent, och Skåne närmare sju procent, som är den högsta siffran SCB redovisade i somras. Men flera andra län har också drabbats hårt. Västernorrland har nästan tappat fem procent av arbetskraften.
Byggindustrin är den näringsgren som haft det största tappet av antalet sysselsatta, enligt SCB. Men det är en tudelad bransch. Anläggningsbyggarna har i princip anställt under hela perioden från 2023. Raset har alltså drabbat de som är engagerade inom husbyggnad.
Det fanns tecken på inbromsning i byggbranschen redan för ett par år sedan. Under hösten 2022 började till exempel antalet nya beviljade bygglov att minska. Efter det har antalet bygglov fortsatt att sjunka. Antalet varsel i byggindustrin har enligt Arbetsförmedlingens statistik stigit sedan mitten av 2022.
– Bottennivån av investeringar i bostäder, övriga byggnader och anläggningar är i paritet med nedgången under finanskrisen 2009. Då minskade bostadsinvesteringarna under åtta kvartal i sträck innan de började öka. Nu har bostadsinvesteringarna minskat sju kvartal i rad, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom på SCB.
Den senaste tolvmånadersperioden har 10 100 personer varslats om uppsägning och det är jämförbart med siffrorna under finanskrisen 2008–2009.
Antalet utländska byggnadsarbetare i Sverige minskar också. Det går att se i Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister. Förutom konkurser och varsel ska man här också räkna in att den svenska kronan har tappat tio procent i värde mot euron sedan 2021. Den utländska arbetskraften väljer i högre grad än tidigare andra länder, konstaterar analytikerna i Byggföretagens Byggkonjunktur.
– Det där kan bli ett problem, särskilt när det gäller att locka till sig arbetskraft från tredje land. Lönegolvet för arbetskraftsinvandrare (80 procent av medianlönen i Sverige) påverkar också. Men där ligger ju traditionellt våra löner i byggbranschen ändå högre. Vi får se, säger Johan Deremar.
Medianinkomsten för anställda i byggbranschen i mars 2024 är 37 050 kr (SCB). En närliggande bransch är tillverkning, där är motsvarande medianinkomst är 37 850 kr. För den privata sektorn som helhet är medianinkomsten 34 500 kronor.
Byggbranschen är den bransch som är mest mansdominerad i ekonomin. Endast elva procent av de anställda inom byggbranschen är kvinnor. Motsvarande andel för den bransch som har högst andel kvinnor är vård och omsorg som har 77 procent kvinnor.