Tittar vi i backspegeln går det att konstatera att anläggningsbyggandet ökade ganska kraftigt redan förra året – och växlar nu in i en ännu högre takt de kommande två åren. Energi, VA, återvinning, vägar och järnvägar drar branschen mot en glödhet konjunktur i denna delbransch nästa år. Det kan vara läge att titta över maskinpark och personalstyrka redan nu – för när tåget går kan det ta tid att få fram de resurser som krävs.
– Egentligen kan man säga att anläggningsbyggarna har haft högkonjunktur i två år redan. Och från det läget ökar det nu. Det kan bli bekymmer med resurser om allt kommer igång som planerat. Det har till exempel Trafikverket själva sagt när det gäller marknaden i Mälardalen i varje fall, säger Johan Deremar som är Nationalekonom på Byggföretagen och en av experterna bakom den senaste prognosen.
Anläggningsinvesteringarna steg med fyra procent 2024 där de privata investeringarna tog ledartröjan som kör hårt med energijobben just nu. Det offentliga kommer under 2025 investera hårt i vägarna – och växlar över på järnväg under nästa år, enligt Byggföretagens prognosmakare.
– Det kan finns lite osäkerhet runt vad som kommer starta när det gäller Ostlänken till exempel, men som vi ser det nu är det egentligen inte pengarna som saknas när det gäller investeringsviljan i anläggningsbyggande av olika slag, det är snarare viktigt att bevaka att det finns kompetens. Även när det gäller beställarsidan faktiskt, säger Deremar.
Benar vi ut vad det handlar om går det att se i statistiken att det investerades 78 miljarder kronor i den privata anläggningssektorn under 2024. Det är en ökning med sju procent från året innan. Det betyder att investeringarna ligger i nivå med rekord-året 2020 redan nu. Och det är från denna höga nivå anläggningsjobben nu ökar 2025 och 2026. En del har börjat snegla på Finland, kanske går det att låna in maskiner och arbetskraft därifrån då finsk byggbransch inte kommit igång ännu.
– Det är två saker tänker jag som det hänger på nu. För det första att man faktiskt kommer igång, får spaden i marken, och att man lyckas säkerställa kompetensen, säger Johan Deremar.
Anläggningsjobben inom energisektorn steg förra året med 14 procent och slår man ihop investeringarna i kronor landar vi på 41 miljarder. Är det mycket? Faktum är att det är den högsta noterade volymen som prognosmakarna i Byggföretagen har data om sedan starten 1993.
Svenska Kraftnät som upphandlar en hel del maskiner för sina jobb lämnade i våras in investeringsplan för 2026-2028. Det handlar om 58 miljarder bara där – och är närmare 13 miljarder mer än förra planen.
VA-satsningarna kommer att öka – flera stora projekt är på gång, och samtidigt har spaden satts i marken för Forsmark som de kommande två åren kommer att investera cirka 20 miljarder i markjobb. Ostlänken har börjat röra på sig – och även Norrbotniabanan – jobb på Malmbanan med mera. Takten ökar i år och ännu mer nästa år. I denna omgivning måste varje maskinentreprenör alltså göra en egen analys och fatta ett beslut om var man vill vara.
Trycket i anläggningssektorn påverkar såklart tillgång på personal. Tittar man på statistiken går det att se att sysselsättningen här har gått upp samtidigt som konkurserna har haglat de senaste två åren i byggbranschen. Enligt Konjunkturinstitutet har anläggningsbranschen inte varit med om någon nedgång de senaste åren och räknar med att anställa framöver.
Samtidigt som den här typen av konjunkturrapporter nu kommer in jobbar Maskinentreprenörerna (ME) på med att upplysa beslutsfattare om det akuta läget när det gäller kompetensbrist. ME kom med rapporten Kompetensbarometern 2025. Redan nu saknas det 700 maskinförare och 1 500 anläggare. Och då har högtrycket inte dragit igång än. Bristen kommer fördubblas om fem år om inget görs.
Maskinleverantörerna i Sverige är dock redo. Just nu diskuteras inte brist på komponenter eller farhågor om långa leveranstider när det vänder. Maskinentreprenörer har inte investerat i normal takt på länge – så efterfrågan förväntas öka.
– Våra medlemmar är nog snarare försiktigt optimistiska, kan man sammanfatta det, säger Lina Tuvesson Hallman, vd på Maskinleverantörerna… men tillägger...
– Ja, fast vi vet ju inte riktigt hur tullar och USA kommer påverka heller.