– Schyssta villkor ska vara självklart för alla som arbetar i byggprojekt på uppdrag av Region Uppsala. Att tillämpa Rättvist byggande är ett sätt att motverka att människor exploateras och se till att våra gemensamma pengar inte hamnar i händerna på oseriösa, eller i värsta fall kriminella, aktörer, säger Ann-Kristin Hilli (V), ordförande i fastighets- och servicenämnden.
Rättvist byggande är en ideell organisation som består av byggherrar som har gått samman för att motverka arbetslivskriminalitet i byggbranschen. Det gör man genom ett systematiskt arbete i entreprenadprojekten, med bland annat arbetsplatskontroller.
Region Uppsala kräver redan idag att byggföretag följer de allmänna föreskrifterna, som bland annat tar upp arbetsmiljö, uppförandekod och skatteinbetalningar. Det som tillkommer genom Rättvist byggande, är bland annat att det kommer att göras fler uppföljande kontroller, att även underleverantörer följs upp så att de följer kollektivavtal utan anmärkningar, och att man säkerställer att utländska arbetstagare har rätt arbetstillstånd.
Kostnaden för att delta i Rättvist byggande uppgår med nuvarande omfattning av byggnationer till cirka 200 000 kronor per år.
I Bygg- och anläggningsbranschen ställs allt oftare ganska hårda miljökrav. Men kritiker menar att upphandlarna inte sällan slarvar med att följa upp att miljökraven faktiskt hålls. Något som till exempel Upplandsschakts verksamhetschef Pelle Fredriksson påpekat tidigare i tidningen Maskinentreprenören.
- Alla seriösa kommuner och entreprenörer skulle tjäna på att det görs bra uppföljningar på krav som ställts i upphandlingar. Men jag upplever att det finns brister här och det är inte bra för konkurrensen, säger Fredriksson.
Pelle Fredriksson tycker nu också, när Region Uppsala går med i Rättvist byggande, att man blir bättre på att följa upp att entreprenörer faktiskt följer de miljökrav man lovat och som gjort att man vunnit upphandlingen.
- Det är såklart att betrakta som fusk i ett projekt att inte fullfölja de miljöåtaganden i kontraktet som gäller, och detta görs bör kontrolleras och följas upp, säger Fredriksson.
Organisationen Rättvist byggande ska kontrollera "fusk" som man säger på sin hemsida. "Rättvist byggande kontrollerar att lag- och avtalskrav uppfylls och efterlevs av alla entreprenörer i byggprojekt anslutna till modellen". Men om man kontrollerar att entreprenörer uppfyller sina miljökrav, är otydligt, även om avvikelser på området också kan betraktas som fusk.