maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Yngre män minst positiva till ökad jämställdhet i byggbranschen

Var tredje man, 33 procent, i åldern 18–29 år tycker inte att byggbranschen behöver bli mer jämställd. Nästan sex av tio, 58 procent, av män i åldern 65–79 år anser däremot att byggbranschen bör öka jämställdheten. Det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av maskinuthyrningsföretaget Cramo.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Äldre män är mer positiva till ökad jämställdhet i byggbranschen än de yngre. Det visar ett Sifo-undersökning som Cramo beställt. Foto: ME/Genrebild/Ryno Quantz

– Det är oroväckande att just unga män inte verkar se behovet och fördelarna med ökad jämställdhet. Det är en attityd vi måste bemöta innan den slår rot och försvårar jämställdhetsarbetet på sikt, säger Ola Rantatalo, kommunikationschef på Cramo.

I en Sifoundersökning som gjordes på uppdrag av maskinuthyrningsföretaget Cramo svarade sex av tio, 60 procent, av kvinnorna ja på frågan om de tycker att byggbranschen bör bli mer jämställd. Motsvarande siffra för männen var nästan fem av tio, 48 procent. De som var minst positiva till ökad jämställdhet i byggbranschen var män i åldern 18–29 år. Bland dem tyckte 33 procent att branschen inte behöver bli mer jämställd. Byggbranschen är i dag mansdominerad och nio av tio arbetstagare är män. Samtidigt som den stora majoriteten av de som lämnar branschen är kvinnor.

Bland män är stödet för ökad jämställdhet i byggbranschen störst i gruppen 65–79 år. Av dem tycker över hälften, 58 procent, att byggbranschen bör bli mer jämställd.

– Jämställdhetsarbetet är avgörande för att klara den hållbara omställningen eftersom ökad jämställdhet ger oss en större bredd av kompetens och erfarenheter, säger Ola Rantatalo.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer