maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Zeppelin-koncernen lägger fokus på Sverige

Den Münchenbaserade Caterpillaragenten fokuserar på Sverige i år. Men bolaget befarar att man nästan helt kommer att tappa Ryssland och Ukraina som marknad. Och det är ingen liten del av affären.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article För Zeppelin i Sverige kommer inte detta egentligen som någon nyhet, man menar att Zeppelin har satsat hårt sedan man förvärvade verksamheten av Pon Equipment. Men att marknaden i Sverige får mer fokus är en naturlig följd av att andra stora marknaden stannar av. Och den egentliga satsningen handlar om att uttöka uthyrningen av små och stora maskiner. Foto: Zeppelin

Zeppelin Group avslutade 2021 med en försäljning på 3,7 miljarder euro (400 miljoner mer än 2020) och ett resultat före skatt på 160 miljoner euro. Men nu förväntas en betydande nedgång 2022 på grund av kriget i Ukraina. Zeppelin har 20 procent av sin affär i Ryssland och Ukraina och lyckas just nu bara hjälpligt hålla delar av verksamheten i gång.

– Mot bakgrund av kriget i Ukraina prioriteras nu säkerheten för våra anställda och deras familjer. Vi hjälper dem att evakuera och få hjälp till andra länder. Jag är särskilt stolt över hur vi tillsammans står enade för våra kollegor och alla människor i Ukraina. Det är det som gör Zeppelin så speciellt: Att arbeta tillsammans för att ta itu med problem - utan att tveka, säger Peter Gerstmann, styrelseordförande för Zeppelin GmbH.

Kriget i Ukraina och de sanktioner som USA och EU infört mot Ryssland, samt Rysslands svar på dessa, kommer helt säkert att ha en betydande inverkan på Zeppelin-gruppens verksamhet i dessa länder. Utöver distribution och service av anläggnings-, gruv- och jordbruksmaskiner påverkas även pågående beställningar inom Plant Engineering. Orderboken för 2021 inkluderade betydande beställningar för Ryssland och Ukraina. Av de cirka 20 procent av Zeppelins affärsvolym som påverkas av kriget är affären i Ryssland klart störst.

Men i internationell branschpress framgår det att Zeppelin nu fokuserar på satsningen i Sverige – och Danmark. För Zeppelin i Sverige kommer inte detta egentligen som någon nyhet, man menar att Zeppelin har satsat hårt sedan man förvärvade verksamheten av Pon Equipment.

- Det, det handlar om, som blir en ökad satsning, det är uthyrningen. Där kommer vi att erbjuda en helhetslösning där man kan hyra ut både stora och små maskiner, som Zeppelin gör i Tyskland. Det kommer att här nu inom kort att öppnas nya depåer i Göteborg, Stockholm och Skåne, säger Eva Holm, som är marknadsdirektör på Zeppelin.

Text:

Zeppelin Sverige AB

Zeppelin Sverige är exklusiv återförsäljare för Caterpillar Inc. Den svenska verksamheten är komplett med försäljning, service, finansiering och uthyrning. Zeppelin tar hand om kunder i hela Sverige och har cirka 520 anställda på 14 platser från norr till söder. Zeppelin Sverige AB är en del av den tyska Zeppelin-koncernen.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer