maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

– Det bästa är att skapa något som blir riktigt fint

När Hampus Bolin sätter hydraulhammaren i backen bäddar hans andreförare ner sig i sin väska. – Nemo gillar inte riktigt när det vibrerar, ler Hampus.

writer image
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article

Hampus Bolin

Bor: Visby.

Ålder: 27 år.

Familj: Singel.

Utbildning: Gymnasiet bygg- och anläggning.

Anställning: Broströms Gotland AB.

Lön: Något över avtal.

Hobby: Dynamiskt skytte.

Du har hunden med dig på jobbet idag. Är han alltid med?

– Ja, han har varit med sedan han var valp och bara åtta veckor gammal. Nemo är en papillon och hans mamma åker också grävmaskin. Det går jättebra och han är ett bra sällskap, men han gillar inte när jag kör med knacken, det vibrerar ju lite då.

Det du knackar idag är gotländsk kalksten. Vad ska det bli här?

– Det är en pool i en villa-trädgård. Det är ett vanligt jobb, pooler och enskilda avlopp blir det mycket av. Kunderna är både bofasta och sommargäster, kanske med en övervikt åt sommargäster.

Hur beter sig kalkstenen? Är den enkel att knacka loss?

– Jag har knackat ganska mycket kalksten och den kan vara väldigt olika. Här är den hård i ena hörnet av poolen, men bara någon meter bort har den en helt annan färg och är full av sprickor. Om den har sprickor ger den sig ganska lätt. När den är hård blir det först ett damm och sedan spricker den oregelbundet åt alla håll. 

Du sitter i en kortrumpad maskin, betyder det att du mest gör den här typen av jobb?

– Ja, jag jobbar mycket i trånga utrymmen. Förr satt jag i en större maskin, men 2019 bytte jag till den här. Det blir mycket trädgårdsjobb, trånga utrymmen i stan och liknande. 

Text: Sofia Barreng

Liebherr 914 Compact

Årsmodell: 2019.

Effekt: 90 kW.

Vikt: 18 ton.

Utrustning: Hydraulhammare, planskopa, pallgafflar, VA-skopa, planeringsbalk, smalskopa, tiltrotator, 3D maskinstyrning.

Hur är maskinen att arbeta med?

– Jag tycker att den är riktigt bra, det är skönt att veta att man inte sticker ut när man jobbar utmed väg eller nära en vägg. Det är klart att man får tänka sig för, men det är bättre. Sen kanske jag tycker att den är lite ostabil jämfört med en större maskin, men det är ju så det blir. I mitt jobb föredrar jag ändå en kortrumpad maskin alla gånger.

– Hydrauliken är bra och hytten också. Panelen på armstödet följer med stolen, spakarna sitter där de ska och det finns bra plats för Nemo.

Din chef säger att du är en riktigt bra maskinförare, men att du hade svart bälte i krångel i början och gav honom en hel del gråa hår. Vad handlade det om?

– Jag gjorde väl lite misstag i början. Vet inte varför, men det är tufft att komma ut som ny. Jag hade egentligen inte en tanke på att jobba med maskiner, var helt insnöad på att bli snickare. Men vi fick prova att köra maskin på skolan och jag blev intresserad. Först var jag väldigt försiktig, var nästan lite rädd för maskinerna.

– Jag är väldigt tacksam för att chefen, Oskar, är så bra arbetsgivare. Han vill ge unga en chans, om man bara har drivet så satsar han på en.

Vad är det som gör att du trivs så bra som maskinförare?

– Det är omväxlingen och att man får vara ute. Men det bästa är att det är så kreativt. Jag är inte intresserad av att köra i en gruva eller liknande. Jag gillar att skapa något fint. Som här till exempel, just nu ser det ut som kriget, men till sommaren finns en pool här och det kommer att bli riktigt bra. 

Text: Sofia Barreng

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer