maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt i Skellefteå

Hållbarhetsmålen för det nya industriområdet Skellefteå Site East var extremt höga. Anläggningsprojektet skulle bli det mest hållbara någonsin i Sverige och leda vägen för branschens framtida sätt att arbeta. Det gick bra.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

– Klimatbelastningen är 75 procent lägre än om vi hade genomfört projektet på ett traditionellt sätt och vi möter redan idag regeringens klimatmål för 2040, nästan 20 år för tidigt. Dessutom vann ju projektet utmärkelsen för Hållbar infrastruktur på Sweden Green Building Awards 2021, vilket är som att vinna SM-guld i hållbarhet för oss. Med andra ord har vi två bra bevis för att vi har lyckats med visionen att genomföra Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt, säger Skanskas projektchef David Nordberg.

Skellefteå Site East är ett nytt industriområde på 45 hektar som etableras i den östra delen av Skellefteå. Anläggningsprojektet har genomförts i samarbete mellan Skanska och Skellefteå kommun, där parterna med utgångspunkt i en partneringdeklaration har hittat både sätt att arbeta tillsammans och ta tillvara idéer som gör det möjligt att nå hållbarhetsmålen.

Totalt handlar det om besparingar i form av sänkta utsläpp av koldioxid på 5 300 ton, inklusive det som gjordes redan i projekteringsstadiet. I det ingår bland annat besparingar på 2 357 ton genom att använda fossilfritt HVO100-bränsle, 261 ton tack vare elektrisk krossning och 145 ton genom att lägga grön asfalt. Inom social hållbarhet har projektet bland annat genomfört arbetsmarknadsinsatser och samverkat med skolor. Dessutom har man skapat förutsättningar för Skanskas innovativa satsning på biokolproduktion, då stubbar har tagits till vara för de första årens biokolproduktion i den panna som nu sätts upp i Skanskas Bergtäkt i Skellefteå.

En annan viktig faktor på Skellefteå Site East har varit förmågan att hitta värden i alla material, till och med stubbar och vegetationsavtäckningen. David Nordberg berättar:

– Med detta tankesätt har vi kunnat skapa mer säljbar tomtyta och skapat förutsättningar för framtida tomtköpare, samtidigt som vi klarat oss helt utan deponi av något material. På så sätt har vi minskat behovet av transporter, vilket ju är bra både för miljön och ekonomin i projektet. Vårt sätt att tänka visar att det faktiskt är billigt att bygga hållbart och vi landar under budget för projektet. Dessutom har genomtänkt projektering och förändrade produktionsmetoder gjort att vi tidsmässigt sparat in nästan ett halvår, jämför med om vi skulle gjort som man alltid brukar göra.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer