maskinentreprenoren logo

Branschnytt

LKAB lämnar in historisk miljöansökan

LKAB har idag lämnat in en historisk ansökan om miljötillstånd. Utöver fortsatt gruv- och förädlingsverksamhet omfattar ansökan bland annat etablering av HYBRIT:s första demonstrationsanläggning och ett nytt apatitverk för att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från dagens avfallsströmmar.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article LKAB har idag lämnat in en historisk ansökan om miljötillstånd som beskrivs vara avgörande både för bolagets, Sverige och Europas framtid. Foto: LKAB

– Vår ansökan är av avgörande betydelse för oss som bolag, för Gällivare, för regionen, för Sverige och för Europas framtid. Vi befinner oss mitt i den största omställningen i LKAB:s historia och det är bråttom. Vi har en ambitiös tidsplan och det är kritiskt att vi och samhället visar att vi klarar av att hantera komplicerade frågor, som ofta ryms inom en miljötillståndsansökan, och samtidigt ökar takten i omställningen. Allt börjar i gruvan, utan gruvan inget fossilfritt stål, inga elbilar och inga vindkraftverk, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

LKAB har börjat ställa om sin gruv- och förädlingsverksamhet med målet att alla produkter och processer ska vara koldioxidfria år 2045. En stegvis omställning som ska minska koldioxidutsläppen hos bolagets kunder i världen motsvarande hela Sveriges samlade utsläpp. I Gällivare ska den nya vätgasbaserade HYBRIT-processen.

HYBRIT är ett initiativ från SSAB, Vattenfall och LKAB. Syftet är att tillsammans utveckla en fossilfri värdekedja för järn- och stålproduktion med fossilfri el och vätgas som har potential att minimera Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst 10 procent. Nu tas nästa steg i processen i och med ansökan om att bygga en demonstrationsanläggning för HYBRIT-tekniken i Gällivare. Planen är att producera cirka 1 till 1,5 miljon ton järnsvamp per år, vilket nästan motsvarar hela SSAB:s behov i stålverket i Oxelösund. För varje ton järnsvamp som produceras kan koldioxidutsläppen sänkas i stålindustrin med runt 1.5-2 ton genom att ersätta masugnar och övergå till ljusbågsugnar.

Tillståndsansökan, som idag lämnas till mark- och miljödomstolen, innebär inte bara två nya anläggningar utan även en ökad potential att omhänderta avfall för höjd resurseffektivitet och möjliggöra ökade produktionsvolymer upp till de nivåer som finns i befintligt tillstånd. LKAB söker även en byggnadsdom för att möjliggöra att byggarbeten av vissa anläggningar kan starta tidigare.

– Det här är frågor med generationsperspektiv där vi genom att ta kliv fram i värdekedjan ser stora möjligheter att förlänga gruvans livslängd och skapa innovativa klimateffektiva processer. Det handlar om att bygga konkurrenskraft för oss och svensk stålindustri samtidigt som vi gör en kraftig insats för att sänka svenska utsläpp. Det är nu vi lägger grunden för hållbar drift förbi 2060, säger Jan Moström.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer