– Vi har haft en bra trend under flera år nu. Vi hoppas att den fortsätter, säger Roger Andersson, enhetschef för ledningsnät vattendrift på Kretslopp och vatten.
Det minskande läckaget beror på att driftteknikerna på Kretslopp och vatten blir bättre på att hitta läckor innan det har kommit in rapporter om det från göteborgare. Till sin hjälp har de teknik och hjälpmedel som mäter vattenflödet i nätet och som övervakar arbetet i pumpstationer.
– När vi märker något som avviker från det normala, som vi misstänker kan vara en läcka, kollar vi upp det och kan reparera läckan innan den har blivit så stor, säger Roger Andersson.
Dricksvattenproduktionen har minskat för varje år sedan 2006 trots att Göteborgs har växt med 111 000 invånare under denna tid.
Under 2023 ökade förnyelsen av ledningsnätet med 50 procent. Det innebar att omkring 12 kilometer dricksvattenledningar byttes ut. Sedan några månader tillbaka har Kretslopp och vattens arbete blivit mer effektivt när det handlar om att byta ut de ledningar som är mest sårbara och som får störst konsekvenser om de går sönder. Detta tack vare en analys av hela dricksvattennätet som bland annat har gjorts med hjälp av AI-teknik.
– Bakom den minskade produktionen ligger att läckaget minskar, att göteborgarna fortsätter att minska sin dricksvattenförbrukning och att vi använder mindre vatten i processen för att producera dricksvatten, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten.