maskinentreprenoren logo

1 av 3 byggnadsarbetare otrygg

Var tredje byggnadsarbetare känner sig otrygg på sin arbetsplats enligt en ny undersökning från Byggnads. Bland annat brister arbetet med riskbedömningar och en stor majoritet av byggbolagen involverar inte heller vare sig skyddsombud eller andra arbetstagare i planeringsarbetet.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article "Det här var värre än vi trodde", säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Terese Perman/Byggnads

– Vi visste att arbetsgivarna ofta brister i samverkan och den planerade riskbedömningen, men det här var värre än vi trodde. Tidiga riskbedömningar och samverkan är ett av de effektivaste sätten att motverka olyckor och arbetsskador. Här måste arbetsgivarna se över sin planering och faktiskt börja följa lagen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads har gjort en undersökning bland sina medlemmar där 3 500 har tillfrågats. Resultatet visar bland annat:

  • Drygt 73 procent uppger att varken skyddsombud eller annan arbetstagare överhuvudtaget fick möjlighet att medverka i planeringen av deras nuvarande projekt.
  • 7,8 procent av de som blev involverade i arbetsmiljöarbetet blev det samma dag som projektet skulle starta.
  • Endast 3,6 procent av de som blev involverade i arbetsmiljöarbetet blev det en månad eller mer innan bygget startade.

Undersökningen visar samtidigt att de som har blivit involverade i arbetsmiljöarbetet även känner sig tryggare på sina arbetsplat­ser. De upplever dessutom i mycket högre utsträckning att arbetsgivaren vidtagit alla åtgärder som behövs för att motverka ohälsa och skador.

– Vi kan nu visa svart på vitt att samverkan leder till både säkrare arbetsplatser och tryggare medarbetare. Det borde vara en ögonöppnare för företagen i branschen. Här måste bolagen se över sin verksamhet, kunskapsnivån måste höjas och det måste kosta att bryta mot lagen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer