maskinentreprenoren logo

Branschnytt

150 yrkesskador om året leder till amputation

Afa Försäkring släpper en ny rapport som analyserar allvarliga arbetsolyckor som lett till amputationsskador. Yrken i riskgruppen är bland andra byggnadsträarbetare, och bygg- och anläggningsarbetare.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring. Foto: Susanne Kronholm

– Den vanligaste amputationsskadan är att man förlorar ett eller flera fingrar och står för 90 procent av alla amputationsskador och orsakar en genomsnittlig medicinsk invaliditet på fyra procent. Den näst vanligaste amputationen sker vid förlust av en hand eller handled och står för sex procent av skadorna, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– Metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och livsmedelsarbete är de yrkesgrupper som drabbas oftast av amputationsskador vid olyckor med maskiner för bearbetning och framställning. Olyckor med handhållna verktyg och maskiner är vanligast inom metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och betong-, bygg- och anläggningsarbete, säger Emil Askestad.

Rapporten visar också att klämskador, hantering av dörrar och portar samt att lasta, lossa, lyfta och bära tunga föremål är andra vanliga orsaker till amputationsskador på jobbet.

Mellan 2012 och 2021 inträffade över 1 400 allvarliga arbetsolyckor som ledde till amputationsskador.

– Det innebär cirka 150 skador per år, eller en procent av alla arbetsolyckor under samma tidsperiod. Amputationsskadorna har minskat från 1,8 procent år 2012 till 0,9 procent år 2016, för att sedan öka något. Detta kan bero på ökad riskmedvetenhet och förebyggande arbete på arbetsplatser, säger Emil Askestad.

Text: Micael Appelgren

AFa-rapporten

Rapporten bygger på en genomgång av 1 432 allvarliga arbetsolycksfall som lett till amputationsskador och som Afa Försäkring har betalat ut ersättning för genom arbetsskadeförsäkringen. Med amputationsskada menas amputation av en eller flera kroppsdelar på grund av ett allvarligt arbetsolycksfall. Olyckorna inträffade mellan 2012 och 2021. Statistiken kommer från Afa Försäkrings skadedatabas.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer