maskinentreprenoren logo

Ekonomi

265 miljarder i offentliga byggupphandlingar

Intresset för att lämna anbud i offentliga upphandlingar ökar. År 2020 annonserades närmare 18 000 upphandlingar och kommunerna stod för 70 procent av dessa. Totala värdet 803 miljarder kronor. De flesta inom bygg.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Maskinentreprenör aktiv i ett jobb upphandlat av Trafikverket. Drygt 30 procent av alla offentliga upphandlingar går till bygg och anläggning. Foto: Ryno Quantz

– Det handlar om våra skattepengar och gemensamma resurser som används för att skapa samhällsnytta. Offentliga upphandlingar kan rätt använda bidra till innovation och en hållbar samhällsutveckling, säger Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten.

År 2020 annonserades 17 938 upphandlingar. Kommunerna och deras bolag annonserade 7 av 10 upphandlingar. Regionerna stod för 10 procent och statliga myndigheter och bolag för knappt 20 procent av upphandlingarna. En dryg tredjedel av alla annonser avsåg bygg- och anläggningsarbete, vilket betyder 265 miljarder bara till bygg och anläggning.

Intresset för att lämna anbud i offentliga upphandlingar har ökat stadigt sedan 2017. Då var det i genomsnitt 4,1 anbudsgivare per upphandling, 2020 var det 4,9. Inte minst ökar intresset för kommunernas upphandlingar. Samma trend är tydlig om man tittar på andelen upphandlingar med bara en anbudsgivare. År 2017 var det en anbudsgivare i 19 procent av upphandlingarna. År 2020 har andelen minskat till 14 procent.

– Det är en positiv trend att intresset för att delta i offentliga upphandlingar ökar. God konkurrens i upphandlingar bidrar till en konkurrenskraftig svensk ekonomi. Det gynnar samhället i stort och ytterst medborgarna, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer