maskinentreprenoren logo

Branschnytt

3 av 4 saknar folk

3 av 4 byggföretag tvingas tacka nej till uppdrag på grund av att de inte får tag i folk. Enligt Byggföretagens senaste Byggbarometer har 88 procent av byggföretag verksamma i Sverige svårt att få tag på arbetskraft.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

– Det blir väldigt svårt att bygga utan yrkesarbetare. De är helt centrala personerna på ett bygge. Med bristen på yrkesarbetare blir det väldigt svårt att genomföra alla de projekt som är planerade och som så väl behövs, säger Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen.

Eftersom närmare 9 av 10 företag har svårt att hitta arbetskraft och 3 av 4 har fått säga nej till jobb på grund av de inte får tag i folk kräver nu Byggföretagen åtgärder, bland annat i form av ettåriga vuxenutbildningar som ska in fler kompetenta yrkesarbetare i branschen.

– Det här måste åtgärdas snabbt. Vi behöver få till stånd korta vuxenutbildningar på ett år till murare, golvläggare, plattsättare, väg- och anläggningsarbetare mm. Vi behöver åtgärder nu, säger Byggföretagens Elin Kebert.

Byggbarometern genomfördes under maj 2022. Sammanlagt svarade 586 av Byggföretagens medlemmar på undersökningen.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer