maskinentreprenoren logo

Landet runt

368 sidor svensk maskinhistoria


writer image
Ann-Louise Larsson
article

Det är dock inte första gången som Lars von Rosén skriver en bok, Stora Maskinboken del 1 och 2, är en omarbetad version av upplagan från 2011 och hans 17:e bok i ordningen om maskiner och fordon. Redan som barn föddes Lars intresse för maskiner och när det blev dags för arbetslivet började han sin karriär på Kockum Landsverk i Landskrona, där han blev kvar i tio år. 

– Sedan blev det bilbranschen, men maskinintresset har alltid funnits kvar, berättar han. 

Genom åren har han samlat på sig ett stort antal broschyrer, artiklar och fotografier. Han har även hunnit med att arbeta som frilansjournalist inom maskin- och traktorbranschen och där föddes intresset för att skriva. Under pandemin ägnade sig Lars von Rosén åt att revidera och skriva nytt material som resulterade i Stora Maskinboken del 1 och 2. 

– När jag gav ut den första upplagan av Stora Maskinboken 2011 sålde halva upplagan slut på bara några månader och jag har fått förfrågningar genom åren om jag inte kan trycka upp fler. Nu fick jag till ett samarbete med Trafiknostalgiska förlaget och har reviderat boken med både nya texter och bilder. Del 1 som tidigare är utgiven är reviderad och del 2 är nyskriven, berättar han. 

Stora Maskinboken ger en fullmatad översikt över svensk maskinhistoria, med fakta och bildmaterial från över 150 tillverkare av grävmaskiner, lastmaskiner, dumprar och väghyvlar från 1880-talet fram till 1980-talet. Lars är ständigt på jakt efter mer material om både svenska och utländska maskintillverkare och vill gärna ha foton och broschyrer som kan finnas i gömmorna hos andra maskinhistoriskt intresserade.

– Jag har täckt ungefär 85 procent av de svenska maskintillverkarna som finns och har funnits. De sista 15 procenten är svårast att hitta, säger han. 

Text: Ann-Louise Larsson

Stora Maskinboken:

Är utgiven av Trafiknostalgiska förlaget och kan beställas därifrån eller från kända nätbokhandlare. 

Innehåller information om över 150 stora och små tillverkare.

Lars von Rosén har skrivit totalt 17 böcker om maskiner och andra fordon.  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer