maskinentreprenoren logo

Branschnytt

5G-uppkopplad virkeslastare testad i skarpt läge

Idag visades för första gången en 5G-uppkopplad och fjärrstyrd virkeslastare i skarpt läge på SCA:s virkesterminal i Timrå. Lastaren är en del av forskningsprojektet Remote Timber som undersöker möjligheterna att bemanna virkesterminaler med fjärrstyrda maskiner i framtiden.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article

Dagens demonstration är en viktig milstolpe som visar att den nya tekniken möjliggör fjärrstyrda terminaler, något som effektiviserar arbetet och ger förarna en säkrare och bättre arbetsmiljö utan maskinvibrationer, buller och ensamarbete.

– Det här samarbetet är ett fint exempel på hur fjärrstyrning med den senaste tekniken kan bidra till effektivare och mer hållbara lösningar i skogsindustrin. En säker och robust digital infrastruktur är avgörande för det. Det är också helt avgörande med de unika tekniska egenskaper som 5G erbjuder, där extremt låga svarstider och hög kapacitet möjliggör omedelbar återkoppling mellan förare och maskin. Vilket är en förutsättning för att kunna styra säkert på distans, berättar Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, Telias företagsaffär.

Mittuniversitetet, Biometria, SCA, Volvo CE, Skogforsk och Telia står bakom forskningsprojektet som pågått sedan 2019 med stöd från Vinnova.

Text:

Volvo CE har i projektet byggt om och utrustat en L180 höglyft med uppkopplade kameror och sensorer som gör det möjligt att fjärrstyra den på distans över 5G-nät, kompletterat med ett dedikerat och lokalt mobilnät som Telia byggt på SCA:s terminal. Genom 5G-teknik skickas all data utan fördröjning, vilket är helt avgörande för att kunna genomföra fjärrstyrningen med precision och på ett säkert sätt.

– Vi ser att fjärrstyrning ger stor framtida potential för våra kunder att förbättra sin verksamhet. I farliga miljöer kan operatören flyttas till en säker plats med bättre arbetsmiljöförhållanden. I fall där man bedriver verksamhet på flera olika platser kan en förare sköta flera terminaler samtidigt. Projektet ger oss en möjlighet att testa vår fjärrstyrningsplattform i en ny applikation med höga precisionskrav och lära oss hur systemet behöver utformas för att möta industrins behov, säger Christian Spjutare, Advanced Engineering Program Manager på Volvo CE i ett pressmeddelande.

I projektet kartläggs även aktuella lagar och regelverk i syfte att belysa de juridiska förutsättningarna för en kommersialisering.

– Det här är ett mycket bra projekt där vi får prova hur vi kan använda 5G-teknik för fjärrstyrning och möjligheten att arbeta uppkopplade på distans. Projektet ligger helt i linje med SCA:s ambition att vara med och driva på utvecklingen mot mer autonoma fordon och bättre förarstöd. Det är också en viktig del i att göra skogsbruket ännu mer hållbart. Med fjärrstyrda terminaler kan vi förbättra arbetsmiljön för förarna, öka tillgängligheten på terminalerna och effektivt nyttja våra maskiner, säger Magnus Bergman, chef för stab, teknik och digitalisering vid SCA Skog.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer