maskinentreprenoren logo

Branschnytt

6 000 stölder på svenska byggen förra året

Förra året skedde fler än 6 000 inbrott och stölder på svenska byggarbetsplatser. Det visar siffror från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, som Byggföretagen sammanställt.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article

Stölder och inbrott är ett vanligt förekommande problem på byggarbetsplatser över hela landet. Stölderna har ökat med runt 20 procent eller mer i polisregionerna nord, mitt och väst. Allra högst är siffran i väst med en ökning med 26 procent, i antal nästan 300 fler inbrott och stölder än 2019 och då ska man komma ihåg att detta gäller enbart anmälda brott. Förmodligen handlar det om betydligt fler, men som aldrig anmäls. För riket som helhet är ökningen 3 procent medan tre regioner; Bergslagen, region öst och förvånande nog Stockholm, går mot strömmen och ser en minskning av antalet byggstölder. Störst är minskningen i region öst med 17 procent. Det uppskattade värdet på stöldgodsen är över 2 miljarder. 

– Det gäller bland annat att ge tullen tänder, så de kan söka igenom, konfiskera och återföra stulet gods, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Den 1 juli kommer tullen genom en lagändring ges ökade befogenheter att stoppa stöldgods som är på väg ut ur landet.

– Det är positivt. Svinnet när det kommer till stulna maskiner, andra typer av arbetsverktyg, byggnadsställningar och vitvaror är svårt att uppskatta men rör sig om miljardbelopp, säger Tanja Rasmusson.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer