maskinentreprenoren logo

Branschnytt

80 miljoner satsas på hållbar gruvdrift

LKAB går in med 80 miljoner kronor till forskning inom hållbar gruvdrift. I samverkan ska gruvbolaget tillsammans med flera svenska universitet utveckla frågor som bidrar till bolagets omställning - koldioxidfria processer och produkter år 2045.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article I samverkan ska LKAB tillsammans med flera svenska universitet utveckla frågor som bidrar till fossilfri gruvdrift. Foto: Pressbild: LKAB

— Initiativet stöder vår strategi att sätta en ny världsstandard för gruvbrytning. Forskningsresultaten kommer att delas fritt som så kallad ”open source” med våra partners ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik och på sikt även med andra företag, säger Jordi Puig, avdelningschef för gruvteknik, LKAB, i ett pressmeddelande.

Forskningsuppdragen påbörjas omedelbart och pågår till slutet av år 2024. Uppdragen omfattar främst områden som underjordstransporter och energieffektivitet, men även riskhantering för ökad säkerhetsmedvetenhet. Avtal har skrivits med Luleå Tekniska Universitet, Örebro universitet och Mälardalens högskola. Diskussioner förs med fler universitet. 

— Det här initiativet är en fantastisk möjlighet! Det representerar en kollektiv ambition att använda AI och autonoma system för en bättre gruvsektor genom att fokusera på långsiktighet genom grundläggande och tillämpad forskning. Vi har tittat strategiskt på gruvindustrin under en tid och ser det som ett växande område för AI- och robotteknik. LKAB:s initiativ leder oss till ytterligare samarbete med branscher och andra akademiska partners och vi är väldigt glada att få vara en del av detta, säger Amy Loutfi, vicerektor AI och innovation, Örebro universitet.

— Sedan starten av Luleå tekniska universitet och speciellt de senaste årtiondena, har LKAB varit vår starkaste samarbetspartner. Vi är mycket glada att vi har fått förnyat förtroende att hjälpa till i den gröna omställningen som LKAB inlett. Detta ligger också i linje med universitets strategi för en framtida autonom, effektiv och hållbar gruvbrytning. Vi ser fram emot ett framgångsrikt forskningssamarbete, säger Daniel Johansson, professor och tillförordnad ämnesföreträdare i gruv- och berganläggningsteknik, Luleå tekniska universitet.

— Mälardalens Högskola har arbetat med riskhantering och energi- och produktionsoptimering med många industrier och är mycket glada över att får arbeta med LKAB:s ambition att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvbrytning. Detta driver verkligen hela branschen mot en framtid med elektrifiering och AI-system för autonom drift, säger Erik Dahlquist, professor i energiteknologi, Mälardalens högskola. 

 

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer