maskinentreprenoren logo

Branschnytt

87 miljoner ton malm producerat i Sverige

Svensk malmproduktion nådde under 2022 drygt 87 miljoner ton. Omsättningen uppgick till 69 miljarder kronor, vilket är ungefär i samma nivå som föregående år. Det framgår av SGU:s senaste upplaga av Bergverksstatistik.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Antalet verksamma metallgruvor i Sverige är tolv och sysselsätter 7 773 personer. Foto: ME

Bergverksstatistik är en statistisk sammanställning över den svenska och globala gruv- och mineralnäringen som givits ut kontinuerligt i olika former sedan 1833. Av statistiken för 2022 framgår bland annat att malmproduktionen i Sverige var 87,2 miljoner ton. Den totala omsättningen för den svenska gruvnäringen (metallgruvor exklusive smältverk) blev för år 2022 69 miljarder kronor, vilket är ungefär i samma nivå som föregående år.

– Trots en skakig omvärld är läget i den svenska gruvnäringen fortfarande stabilt, säger Carolina Liljenstolpe, samhällsekonom på SGU.

Antalet verksamma metallgruvor i Sverige är tolv och sysselsätter 7 773 personer.

Prospekteringsinsatserna i Sverige uppgick till 1 525 miljoner kronor, en ökning med 26 procent jämfört med år 2021. Antalet undersökningstillstånd ökade till 649 under 2022, jämfört med 587 i slutet av 2021.

Priset på järnmalm var instabilt under 2022, vid årets utgång hade priset på järnmalm totalt sett minskat med nästan 25 procent. De genomsnittliga priserna på koppar och bly minskade med 5 respektive 2 procent under 2022. Det genomsnittliga priset på zink ökade med 16 procent relativt föregående år.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer