Sammanställningen från BCA omfattar arbetsolyckor och arbetssjukdomar anmälda till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket inom privata byggindustrin i företag verksamma inom bygg och anläggning. Den omfattar dock inte utländsk arbetskraft. Bakom rapporten står BCA som är ett samarbetsorgan i arbetsmiljöfrågor mellan Bygg¬företagen, Byggnads och SEKO.
Både arbetsolyckor och arbetsjukdomar ökade i byggbranschen förra året. Det är ingen dramatisk ökning men det ser ut som om en positiv nedgående trend är bruten och att det finns anledningar att fortsätta jobba hårt med arbetsmiljö på byggarbetsplatserna. Statistiken är dock av olika skäl inte helt lätt att jämföra bakåt i tiden.
När det gäller maskinförare är totalt 94 arbetsolyckor inrapporterade och med i statistiken. Ganska ofta handlar det om fall från olika höjder, vilket inte förvånar. Maskinerna är höga och väder och vind kan göra ytan hal. 13 fall handlar om överbelastning, vilket kanske förvånar någon, men många maskinförare är som bekant med både i och utanför maskin och hjälper till med lastning och annat. Rygg, fot och fingrar ligger relativt högt i skadestatistiken.
Under 2023 inträffade 12 dödsfall vid arbetsplatsolyckor som drabbade personal i privata företag verksamma inom bygg- och anläggning. Det är sju fall fler än 2022 och betydligt över genomsnittet för den senaste tioårsperioden.
Händelseförloppen vid olyckorna var i korthet:
- Grävmaskinförare klämd under grävmaskinen då maskinen välte
- Vägarbetare föll i vattnet från bro
- Träarbetare påkörd av tåg
- Grävmaskinist klämd under ett elskåp
- Maskinförare föll från hjullastare
- Fyra byggnadsarbetare föll ned då hisskorg störtade
- Betongarbetare träffades av fallande gaffelstativ
- Grävmaskinist drunknade då grävmaskinen gick genom isen på en myr
- Byggnadsarbetare föll från tak
En ny kortfattad rapport från Afa Försäkring presenterar också färsk statistik över dödsolyckor som skett på grund av arbetsolycksfall. Rapporten redovisar vilka yrkesgrupper som drabbas mest och de vanligaste orsakerna. Statistiken kommer från Afa Försäkrings skadedatabas.
– Antalet inrapporterade dödsolyckor ökade 2023 jämfört med tidigare år både hos Afa Försäkring och Arbetsmiljöverket. Under 2015 och 2016 minskade antalet olyckor, för att sedan öka igen. Under pandemiåren var också antalet dödsolyckor färre. Enskilda slumpvisa händelser kan ge variationer i statistiken, säger Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på Afa Försäkring.
I rapporten redovisas Afa Försäkrings statistik för de yrkesgrupper som har drabbats av flest dödsolyckor under åren 2013–2023.
– Över 80 procent av dödsolyckorna under åren 2013–2023 drabbade privatanställda arbetare. Flest dödsolyckor sker inom industrin, byggbranschen, bland yrkesförare och inom jordbruket, säger Anna Weigelt.
– Den vanligaste orsaken till en dödsolycka är någon typ av fall från hög höjd. Näst vanligast är att något har ramlat över den förolyckade, till exempel en betongvägg som rasat. Andra bakomliggande orsaker kan vara exempelvis klämskador, maskinanvändning eller hot och våld, säger Anna Weigelt.