maskinentreprenoren logo

Branschnytt

AI går in i rivningsbranschen

Ett innovativt verktyg ska förenkla storskaligt återbruk av byggmaterial och därmed möjliggöra transformation av ännu fler byggnader. Med hjälp av AI blir det möjligt att skanna byggnadsdelar på ett enkelt sätt för att identifiera delar som kan återanvändas.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Verktyget förväntas att vara ett värdefullt bidrag till byggbranschen, som kan öka effektiviteten samt precisionen i projekt och därmed främja en hållbar utveckling. Foto: LINK Arkitekturs/Pressbild

Forskningsprojektet leds av LINK Arkitektur i samarbete med Arkitekthögskolan i Aarhus och stöds av Multiconsult och den danska Innovationsfonden, som investerar i innovativ teknik.

Det finns många tomma lokaler runt om i landet. De har en enorm potential för återbruk och med skanning kan man på ett enkelt sätt definiera och kategorisera byggnadselement som kan användas på nytt, menar LINK Arkitektur, och "minimera risker och öka effektiviteten i återbruksprocessen genom att ge en bättre insikt tidigt i projektfasen", som det står i ett pressmeddelande.

När forskningsprojektet är klart, om ungefär ett år, ska verktyget vara färdigt för användning i praktiken. Det finns också planer på framtida funktioner såsom klassificering av material samt dataexporter i format som är kompatibla med BIM- och CAD-program som används av arkitekter, ingenjörer och konstruktörer. Verktyget förväntas att vara ett värdefullt bidrag till byggbranschen, som kan öka effektiviteten samt precisionen i projekt och därmed främja en hållbar utveckling.

– Att nyttja AI för att hitta outnyttjad potential i befintliga byggnader är helt fantastiskt. Det kommer att ge återbruk och transformation ett rejält uppsving. Vi är stolta över att vara en del av detta viktiga steg för en mer hållbar och effektiv byggbransch. Jag ser verkligen fram emot slutresultatet, säger Arno De Ryst, Head of Digital på LINK Arkitektur.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer