maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Åkare i Värmland laddar med el

Värmlands första laddpark för tunga transporter är invigd i Bråtebäcken, strax utanför Karlstad. Laddparken är ett resultat av samarbetet mellan LBC Frakt i Värmland, OK Värmland och Karlstads Energi som tillsammans bildat Laddbolaget AB.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article I första etappen kommer bolaget bygga 8 laddparker, strategiskt placerade för den värmländska tunga godstrafiken. Gäller även anläggningslastbilar. Foto: Pressbild/LBC Frakt

I första etappen kommer bolaget bygga 8 laddparker, strategiskt placerade för den värmländska tunga godstrafiken. Gäller även anläggningslastbilar.

– Laddparken i Bråtebäcken utgör en milstolpe för utvecklingen av hållbara transporter i Värmland säger Lars Reinholdsson, vd för Laddbolaget AB.

Filosofin bakom är att parterna konstaterar att senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären och en omställning inom transport- och logistikbranschen är avgörande för att nå dit, menar man. Denna övergång anses kräva en bred användning av elektrifierade fordon.

Laddbolaget ABs mål är att underlätta omställningen genom att etablera en infrastruktur av snabbladdare för tunga transporter, och laddparken i Bråtebäcken är den första av totalt åtta som är planerade att byggas under hösten. Varje laddpunkt kommer ha en kapacitet på minst 360 kW kontinuerlig effekt.

Satsningen är möjliggjord tack vare ett bidrag på 27 miljoner kronor från Energimyndigheten och Naturvårdsverket. Även samarbetet som skapats mellan ägarföretagen i Laddbolaget AB, de värmländska kommunerna och Länsstyrelsen har varit avgörande.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer