maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fem personer avlidna i bygghissolyckan i Sundbyberg

Åklagaren kan bekräfta att fem personer är avlidna i den hissolycka som inträffade under måndagen på en byggarbetsplats i Sundbyberg norr om Stockholm. Brottsrubriceringen i den pågående förundersökningen är arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Alimak som tillverkar hissmodellen, en Alimak Scando 650, konstaterar att tusentals hissar av modellen är tillverkad och är en standardmodell som används över hela världen dagligen. Foto: TT/Bild

– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas. Den tekniska undersökningen fortsätter och Statens haverikommission arbetar på platsen, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Alimak som tillverkar hissmodellen, en Alimak Scando 650, konstaterar att tusentals hissar av modellen är tillverkad och är en standardmodell som används över hela världen dagligen. Med hissen och montering följer strikta instruktoner med säkerhetsprotokoll som ska följas, inklusive hur dagliga konstroller ska göras. Bolaget har nu satt ihop en expertgrupp som vid sidan av myndigheterna också ska granska ärendet.

Enligt uppgifter från tidningen Byggnadsarbetaren överväger även Haverikommissionen att granska olyckan.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer