maskinentreprenoren logo

Jag och min maskin

Akut behov av kompetent personal

– Bristen på folk börjar bli ett jätteproblem! Fredrik Johansson i Åtvidaberg undrar hur länge branschen klarar sig när det blir allt svårare att anställa kompetent personal.

placeholder
Sofia Barreng

Lästid:  0 min

article

Fredrik Johansson

Bor: Åtvidaberg.

Ålder: 56 år.

Familj: Fru och två barn.

Utbildning: Grundskola, Förarbevis.

Anställning: Åtvidaberg Gräv & Schakt AB.

Lön: Okej.

Hobby: Bilar, löpning och vandring.

Du är på ständig jakt efter folk att anställa. Vad är problemet?

– Det är helt enkelt svårt att få tag i folk som kan jobbet. Vi har till exempel haft intervjuer med förare som visat sig sakna förarbevis. En gång var det en kille som var truckförare och undrade om det egentligen var så svårt det här med att köra grävmaskin…

– Min son jobbar som arbetsledare i Stockholm och häromdagen fick de en inhyrd grävmaskinist som de var tvungna att sända tillbaka direkt. Föraren började med att läsa grävarens instruktionsbok och körde sedan som om det var första gången någonsin han suttit vid spakarna. Det var riktigt illa!

– Jag undrar verkligen hur länge branschen ska tåla den här situationen.

Du och dina syskon Viktoria och Jakob driver ju ett familjeföretag, vad får det här för konsekvenser för er?

– Jämfört med när min far och mor, Lennart och Maja Lena, drev firman så har vi betydligt färre anställda. Det har helt enkelt minskat i takt med att folk går i pension och vi har även haft några förare som flyttat. För närvarande är vi åtta personer i firman, men skulle kunna vara fler. 

Vilken typ av jobb gör ni?

– Det blir väldigt olika. Vi har till exempel kontrakt med Åtvidabergs kommun, så i går var jag akutinkallad på en vattenläcka och idag gör jag ett jobb på en av deras industritomter. Det är en ramp till en port som ska ordnas. Vi ska sätta några L-stöd så att det går att grusa upp rampen.

– Lite spännande att arbeta just här, vi vet ju inte alltid vad det finns i backen eftersom det är ett gammalt industriområde och inte finns några utförliga ritningar. Så det gäller att ta det vackert!

Just nu sitter du i en hjulgrävare, är det din favoritmaskin?

– Jag har faktiskt haft lite olika favoritmaskiner genom åren. Under många år satt jag mest i kompaktmaskin och gjorde olika jobb åt villa-ägare. En period körde jag större bandgrävare, men nu trivs jag bäst i hjularen, den är så flexibel. 

Vad tycker du om maskinen, har du några önskemål?

– Inte något särskilt. Det är viktigt för mig att hålla maskinen i ordning och jag brukar se till att det är en och samma servicekille som tar hand om just min maskin. Förra maskinen sålde jag faktiskt till min gamla servicekille som bytt jobb och startat egen firma. Han visste hur bra den var!

Hur ser du på framtiden, några önskemål där?

– Jag vet ju att man tjänar betydligt mer i Stockholmsområdet och det vore ju trevligt om det kunde bli så här också, våra bränslepriser rusar också i höjden.

– Annars funderar jag ju en del på firmans framtid. Det är ju rätt osäkert hur det blir med tanke på hur svårt det är att få tag i kompetent personal.

Text:

Volvo EWR150E

Årsmodell: 2019.

Effekt: 105 kW.

Vikt: 16 ton.

Utrustning: Diverse skopor, asfaltrivare, tiltrotator, tjälkrok, grip med mera.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer