maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Nästan alla vägarbetare känner oro på jobbet

Alarmerande arbetsmiljö för Sveriges vägarbetare. Över tusen Seko-medlemmar som arbetar på vägen har svarat - och 89 procent uppger att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia. Foto: Alan Kartal/SEKO/Pressbild

– Tyvärr tvingas vi konstatera att vägarbetarnas arbetsmiljö inte har blivit bättre. Våra medlemmar inom vägbranschen vittnar om en vardag där trafikanter inte visar hänsyn, inte respekterar hastighetsgränser och som tittar i mobilen i stället för på vägen när de passerar ett vägarbete. De vittnar också om trafikanter som hotar och i värsta fall utsätter vägarbetare för våld bara för att de gör sitt jobb. Detta är helt oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

– Våra medlemmar har ingen airbag. Att köra förbi ett vägarbete i hög hastighet är att riskera en annan människas liv och det måste få konsekvenser. Ingen ska behöva dö eller skada sig på jobbet, fortsätter Lavecchia.

Det är inte bara den ökade oron bland vägarbetarna som skickar varningssignaler. Även de faktiska incidenterna är ett stort problem. 60 procent av vägarbetarna uppger att de under det senaste året varit med om någon incident på sin arbetsplats.

– Vi kan inte fortsätta så här. Våra medlemmar vill som alla andra också komma hem välbehållna till sina familjer efter jobbet. Man ska komma ihåg att vägarbetarnas jobb går ut på att göra vägarna bra och säkra att köra på. Det minsta man kan begära är att trafikanterna visar hänsyn när de kör förbi ett vägarbete, säger Andreas Forsberg, ordförande i Sekos branschorganisation inom Väg- och Ban branschen.

Vidare menar Seko att upphandlingarna som görs inom branschen är ett problem.

– Vi ser också hur entreprenörer konkurrerar med priset för att vinna upphandlingar på vägprojekt. I jakten på lägsta bud riskerar säkerhetshöjande åtgärder att prioriteras bort. Säkerheten får aldrig stå tillbaka när kostnaderna ska hållas nere, fortsätter Forsberg.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer