maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Äldre män mest oroliga för byggkonjunkturen

Drygt var tredje svensk, 34 procent, är orolig för att byggtakten stannar av i Sverige under 2023. Åldersgrupperna över 50 år är mest oroliga och män känner större oro än kvinnor. Det visar en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av maskinuthyrningsföretaget Cramo.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Äldre män känner större oro än yngre när det gäller byggbranschens konjunktur just nu. Foto: Cramo/Pressbild

– När byggandet stannar av riskerar vi ökad bostadsbrist, fördjupad lågkonjunktur och större arbetslöshet. Därför uppmanar vi stat, kommuner och regioner att våga fortsätta investera i byggande, säger Ola Rantatalo, kommunikationschef för Cramo.

I en Sifoundersökning som gjordes på uppdrag av maskinuthyrningsföretaget Cramo fick 1 000 svenskar frågan:

Är du orolig över att byggtakten i Sverige stannar av under 2023?

Över hälften, 56 procent, svarade nej. Drygt var tredje svensk, 34 procent, uppgav att de var oroliga över att byggtakten stannar av och av dem uppgav 7 procent att de är mycket oroliga.

I åldersgruppen 18–29 år uppgav 27 procent att de är oroliga och i åldersgruppen 30–49 år var motsvarande siffra 34 procent. I åldersgruppen 50–64 år uppgav 38 procent att de är oroliga och i åldersgruppen 65–79 år var motsvarande siffra 37 procent. Fler män än kvinnor uppgav att de är oroliga, 40 procent jämfört med 29 procent.

– Det är svåra tider för byggbranschen just nu. Samtidigt ser vi att fler aktörer vill utforska nya lösningar för att kunna bygga smartare och mer kostnadseffektivt. Det är en positiv utveckling för både branschen och samhället, säger Ola Rantatalo, kommunikationschef för Cramo.

Text: Micael Appelgren

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Cramo i form av 1 000 onlineintervjuer under perioden 9–20 februari 2023.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer