maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Allmännyttan stoppar skurkbyggarna

Sveriges Allmännyttas medlemsbolag kommer bara avropa tjänster där man kan förebygga, upptäcka och motverka brottslighet inom bygg- och fastighetsbranschen. Avtal med säkerhetsbolag och granskare har ingåtts.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article - Detta är en viktig milstolpe för oss men även för hela byggsektorn. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Allmännyttans medlemmar för att säkerställa en framgångsrik implementering, säger Jessica Löfström som grundat Ansvar Säkerhet. Foto: Ansvar Säkerhet/Pressbild

Allmännyttan anser att den osunda konkurrensen på arbetsplatser har blivit ett stort samhällsproblem. Det man syftar på är allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft. Det är därför viktigt, menar Allmännyttan, att skapa förutsättningar för sunda och schyssta leverantörsförhållanden och motverka arbetslivskriminalitet inom förvaltning och på byggarbetsplatser inom allmännyttan.

– Det här är ett led i Sveriges Allmännyttas arbete för att tackla denna oerhört viktiga samhällsfråga. Många olika initiativ tas från olika aktörer inom fastighetsbranschen och detta är ett av våra sätt att bidra till en sundare och mer långsiktigt hållbar bygg- och förvaltningsbransch, säger Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand..

Fem olika företag har fått en plats i ramavtalet som ska stoppa skurkbyggarna. Tanken är nu att arbeta proaktivt i upphandlingsskedet och genomföra bakgrundskontroller innan ett entreprenörs- eller förvaltningsavtal upprättas, och redan innan arbetet sätter igång hitta och få bort kriminella aktörer.

Ett av bolagen som kommer hjälpa Allmännyttan är Ansvar Säkerhet som har fått uppdraget att leverera upphandlingsstöd och bakgrundskontroller av leverantörer. Även arbetsplatskontroll och utbildning till Allmännyttans medlemmar, ingår.

- Detta är en viktig milstolpe för oss men även för hela byggsektorn. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Allmännyttans medlemmar för att säkerställa en framgångsrik implementering, säger Jessica Löfström som grundat Ansvar Säkerhet.

- Vi är det enda gransknings och säkerhetsföretag som heltäckande kan leverera samtliga tjänster inom ramen för Sveriges Allmännyttas avtal. Ansvar Säkerhets affärsidé är att spegla de regionala center som nu byggs upp inom ramen för A-krim. Vi har en bred kompetens från flera myndigheter. Polisen, Arbetsmiljöverket, Säkerhetspolisen, Försäkringskassan samt Skatteverket”, säger Jessica Löfström.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer